Siktdjupet i Lursjön har minskat

Hässleholm • Publicerad 21 december 2007

Siktdjupet i Lursjön har minskat 85 centimeter sedan 1969. Det skriver Bertil Persson i Bara utanför Malmö, i en rapport till bland annat Hässleholms kommun och länsstyrelsen. Han har en stuga vid sjön och har under 38 år gjort egna mätningar, och dragit slutsatser om orsaken till det försämrade siktdjupet.

Bland annat skriver han att minskat siktdjup och algblomning kan förklaras med påverkan från Barnens Bys infiltrationsanläggning eller/och av det nya läget för kylvattenutsläppet. Den nya utsläppspunkten har ändrat cirkulationsriktningen vilket gör att vasen i "Lortekrok" inte fungerar så bra som slamsamlare som förut.

Försiktighetsprincipen bör gälla menar Bertil Persson och anser att Barnens By bör anslutas till kommunens va-nät.

Vidare att kylvattenutsläppet flytts till sitt tidigare läge i ett dike cirka 800 meter från sjön. När kylvattenutsläppet återstartades vid Lursjöbaden uppträdde också en omfattande algproduktion intill avloppet, troligen till följd av att syrefattigt vatten löste ut fosfater ur bottensedimenten.

Jan-Tuve Truedsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.