GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sista utmarschen från Hässleholm

Den militära utmarschen från Hässleholm är nu total. Skånska Dragongruppen försvann i går som den sista utposten.
Hässleholm • Publicerad 1 juli 2005

Det innebär att militära enheter i stadskärnas närhet nu är borta efter 98 år. Det var nämligen 1907 som det första förbandet kom till stan då Skånska Trängkåren (T4) intog sina kaserner efter att ha lämnat Landskrona.

– Men vi kan med stolthet till Södra Skånska gruppen här i dag samtidigt som vi troppar fanan, lämna över omorganiserade hemvärnsförband som väl smälter in i målbilden. Det sade Dragongruppens chef överstelöjtnant Mats Johnsson, vid den ceremoni som satte punkt för verksamheten i Hässleholm.

– När stormen "Gudrun" ställde det civila samhället på svåra prov löste Skånska Dragongruppen alla de uppgifter som tilldelades, på ett hedersamt sätt. Detta innebär att de två huvuduppgifter som gruppen har haft kommit till prövning och då kan det tyckas fel att vi nu lägger ner.

– Det beror alltså inte på bristande förmåga, sade Mats Johnsson med en önskan att hemvärnsförband och frivilliga blir väl omhändertagna också i framtiden. Dagens system förutsätter att de frivilliga människorna finns, sade han. 125 personer hade inbjudits till avslutningsceremonin ute på Garnisonen, med avslutande militär lunchbuffé på ärtsoppa från trossen. En vemodets dag menade Gunnar Nilsson (90) som rest från Höganäs.

– Det finns inte ord för det. Jag har tillhört hemvärnet från start. Var hemvärnschef mellan -40 och -60, och därefter kretshemvärnschef fram till 1981.

Ceremonin genomfördes med stöd av Hemvärnets musikkår från Kristianstad. Gamle P6-officeren Bertil Andersson som var förste fanförare när fanan fördes från Fo-staben i Kristianstad till Hässleholm för fem år sedan, hade i dag också uppdraget att troppa och överlämna den till militärdistriktschefen för vidare transport till Armémuseum.

– I det försvarsbeslut som riksdagen tog i december 2004 beslöts bland annat att Skånska Dragongruppen skulle avvecklas men jag vill redan nu förtydliga att hemvärnsförbanden skall fortsätta utvecklas precis som tidigare. Det sade överste Göran Boijsen, chef för Södra militärdistriktet. Det reella skälet till avveckling var enligt hans uppfattning enbart ekonomi och att produktionsmässiga överväganden avgjorde.

– Försvarsbeslutet slog oss i ansiktet men behovet av hemvärnsförband kvarstår, konstaterade Södra Skånska gruppens chef, överstelöjtnant Thomas Kryhl. De territoriella hoten finns kvar liksom hot från kriminella grupper, sade han.

Av de tio officerare och tre civilanställda som jobbade i Hässleholm, blir två officerare kvar i nya organisationen för att serva hemvärnsförbanden i nordöstra Skåne. För de flesta andra väntar förtida pension berättar major Anders Nilsson som är chef för avvecklingsorganisationen. Hela den avdelning vi haft i Helsingborg blir intakt i Södra Skånska gruppens organisation.

– Sedan väntar en ny organisation från årsskiftet. Regeringen har lagt en proposition att militärdistrikten ska försvinna, och då kommer Södra Skånska gruppen in under P7 på Revingehed.

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.