Annons

Skåne- trafiken satsar på smarta kort

HÄSSLEHOLM. Nämnden för kollektivtrafik tog på måndagen ett första steg i utvecklingen av ett helt nytt biljettsystem för Skånetrafiken. Smarta kort blir framtidens biljett på bussar, tåg och bilar. Målsättningen är att man ska ha ett nytt biljettsystem under 2004–2005 som inte enbart ska kunna användas i Skåne utan också i Öresundsregionen och övriga Norden.
Hässleholm • Publicerad 25 september 2001

Projektdirektiven för att hitta framtidens biljettsystem är att det ska vara baserat på smarta kort, där man i framtiden mycket väl kan ha flera funktioner på sitt smarta kort, som exempelvis betala parkering eller vid besök på olika inrättningar. Vidare är det önskvärt att man ska kunna ladda kortet via Internet, i handeln eller på banken. Det nya kortsystemet ska vara snabbt och enkelt att använda för kunder och personal. Kunderna ska få enklare betalningsmöjligheter samtidigt som kontanthanteringen minskas på bland annat bussarna. Skånetrafikens nuvarande biljettsystem är mer än 10 år gammalt. Driftskostnaderna har ökat med systemets ålder. Samtidigt har utvecklingen inom området gått framåt. I pressmeddelandet om det nya biljettsystemet berättas också om att resandet med Skånetrafiken fortsätter att öka. Under januari-augusti i år var ökningen 11 procent jämfört med samma period ifjol. Fyra procent av ökningen stod Öresundstågen för. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons