Skånetrafiken styrs av män

Det finns tio ledamöter i Skånetrafikens ledningsgrupp i Hässleholm. Alla är män. – Betecknande, suckar Görel Thurdin, ordförande i JÄMIT, jämställdhetsrådet för transporter och IT. Hon fortsätter: – Bristen på jämställdhet är kartlagd och bevisad med statistik. Den har blivit vägd och mätt. Alla: näringsliv, fack, partier, organisationer, myndigheter och allmänheten säger sig vilja förändra denna brist. Jämställdhetsplanerna är skrivna. Ambitionerna uttalade. Lagar finns. Ändå visar verkligheten att så lite har hänt. Skånetrafikens ledningsgrupp är bara en i raden av den totala mansdominansen inom transportsektorn.
Hässleholm • Publicerad 20 juni 2001
Peter Österberg på Skånetrafikens kansli i Hässleholm blir ofta förväxlad med cheferna. Men han är växeltelefonist.
Peter Österberg på Skånetrafikens kansli i Hässleholm blir ofta förväxlad med cheferna. Men han är växeltelefonist.Foto: 
– Fler kvinnor i Skånetrafikens ledningsgrupp skulle betyda bättre beslut för oss alla, menar Susanne Jonasson, timanställd busschaufför på Swebus i Hässleholm. Bilder: TOMMY SVENSSON
– Fler kvinnor i Skånetrafikens ledningsgrupp skulle betyda bättre beslut för oss alla, menar Susanne Jonasson, timanställd busschaufför på Swebus i Hässleholm. Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 

Jämställdhetsrådet för transporter och IT vill förändra mansdominansen. I dagarna får regeringen JÄMITs betänkande på sitt bord. Rådet vill att regeringen inrättar en ny myndighet som ges i uppdrag att verka som ett nationellt pådrivande kunskaps- och resurscentrum för samhälle och näringsliv.

– Det som är slående inom transport och IT-sektorn är bristen på kunskap om problembilden i fråga om jämställdhet och bristen på vilja att verkställa det som är beslutat, menar Görel Thurdin. Hon tycker inte att det räcker att regeringen uppnått målet varannan damernas i toppen av det demokratiska Sverige. – Jämställdheten är en fråga om demokrati och handlar om att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter att påverka och delta i samhällsutvecklingen.

Transportsektorn, till exempel, har ett ansvar att tillgodose både kvinnors och mäns behov av resor. Därför måste både kvinnor och män ges samma möjligheter att påverka transportsystemets tillkomst, utformning och förvaltning. Det innebär att både kvinnors och mäns värderingar och vilkor måste föras in i processen, fastslår Görel Thurdin. Längre ner i Skånetrafikens hierarki är det inte alls så mansdominerat. Faktiskt tvärtom.

– Totalt sett har vi totalt inom Skånetrafiken ca 60 procent kvinnor och 40 procent män, uppger Helene Holmqvist, informatör på Skånetrafiken i Hässleholm. Hon berättar också att ledningsgruppen kommer att få kvinnlig representation från mitten av juli, men endast av en kvinna. Skånetrafiken administrerar kollektivtrafiken, men lägger ut körningarna på entreprenad. Bergkvarabuss är ett av transportbolagen som utför transporterna i Hässleholms kommun.

Då Kristianstadsbolaget ringde upp bolaget för att få tala med en kvinnlig busschaufför fanns ingen i tjänst.

– Vi är heller inte så bra på jämställdhet. De kvinnor vi har, har arbetat morgon eller har semester, förklarar företagets vd Göran Mellström och fortsätter:

– Chaufförsyrket är av tradition fortfarande mansdominerat. Att vara chaufför krävde styrka tills för tio år sedan, då vi fick servo till koppling och växling. Dessutom innebar yrket tunga lyft och att klara sig helt på egen hand och kunna fixa uppkomna tekniska problem, vilket inte har tilltalat kvinnorna. Busschaufförerna i beställningstrafiken ligger ute i Europa ca 180 dagar på egen hand och det är inte många kvinnor som ställer upp på sådana arbetsvillkor, menar han. Swedbus hade heller ingen kvinnlig chaufför i tjänst i går eftermiddag. Men vi hittade en av deras timanställda kvinnliga chaufförer på en byggmarknad i Hässleholm.

Susanne Jonasson kör buss på morgonen och arbetar i ett byggvaruhus på dagen.

– Jag älskar att köra buss och jag kan inte fatta att jag får betalt för det, säger hon och tillägger att hon inte alls är intresserad av att klättra upp i hierarkin. – Men helt klart hade besluten i Skånetrafikens ledningsgrupp sett annorlunda ut med hälften kvinnor. Män och kvinnor tänker på olika sätt och ju fler synpunkter, desto bättre beslut för oss alla, fastslår Susanne Jonasson.

På Skånetrafikens kansli i Hässleholm sitter Peter Österberg. Han är växeltelefonist.

– Med jämställdheten är det inget vidare, tycker han och menar då allmänhetens inställning.

– När jag svarar ”Skånetrafiken” tar många uppringare för givet att de kommit till en av cheferna. Då jag säger att jag är växeltelefonisten, blir de snopna, säger Peter Österberg.

nyheter

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.