Skånska Deltapoliser på utbildning i Hässleholm

Vid särskilda större händelser som fotbollsmatcher eller demonstrationer sätter polisen in sina nya Deltapoliser. Utbildning sker i dagarna på gamla militärområdet P2 i Hässleholm.
Hässleholm • Publicerad 23 april 2009
Deltapoliser lyfter bort en person ur folkmassan som skapat problem. Bilder: Sandra Henningsson
Deltapoliser lyfter bort en person ur folkmassan som skapat problem. Bilder: Sandra HenningssonFoto: 
Ett 80-tal skånska poliser deltar i utbildningen på det mobila insatskonceptet.
Ett 80-tal skånska poliser deltar i utbildningen på det mobila insatskonceptet.Foto: 
Skånepolisens utbildning handlar om att gripa och identifiera de som begår brott.
Skånepolisens utbildning handlar om att gripa och identifiera de som begår brott.Foto: 
Skånepolisens utbildning enligt det så kallade nationella insatskonceptet bedrivs på det gamla militärområdet P2 i Hässleholm. Bild: Sandra Henningsson
Skånepolisens utbildning enligt det så kallade nationella insatskonceptet bedrivs på det gamla militärområdet P2 i Hässleholm. Bild: Sandra HenningssonFoto: 
Kristianstadspolisen Anders Swenson är handledare och insatschef
Kristianstadspolisen Anders Swenson är handledare och insatschefFoto: 

Skånepolisens tre säkrade fordon är på plats, liksom de tolv lättsäkrade fordonen. Ett 80-tal skånska poliser har tio dagars tjänstgöring förlagd till övningsområdet i Hässleholm.

– Bilarna fungerar numera som vår sköld, berättar Karl-Axel Andersson, polisinspektör i Malmö. De har okrossbara rutor och dörrar, som är låsbara inifrån.

Men det är främst taktiken och förhållningssättet som är nytt. Det tidigare synsättet att hela folkmassan måste kontrolleras har ersatts med att polisen bland annat ska underlätta för folksamlingen att genomföra sina legitima syften.

– Nu handlar det mycket mer om kommunikation, säger Anders Swenson, yttre befäl i Kristianstad, men handledare och insatschef för övningen. Han kör en av de lättsäkrade bilarna som följer demonstranterna, som för dagen består av gymnasieelever från Malmö och studenter vid polishögskolan i Växjö.

De iscensätter ett på gränsen till våldsamt upplopp som tvingar delar av polisstyrkan att kliva ur sina bilar. Med en tätare bevakning, där poliserna går och pratar med demonstranterna, försöker man lugna ner känslorna.

Men den önskade effekten uteblir och plötsligt möts de lättsäkrade fordonen från motsatt håll av de säkrade, mörblå fordonen. Folkmassan omringas och uppmanas att ta det lugnt. En och en slussas de ut mellan fordonen så att polisen kan plocka bort "bråkstakarna".

– Vi har yttrandefrihet i det här landet och rätt att demonstrera, men inte att begå brott, säger Anders Swenson.

Deltapoliserna riktar in sig på att identifiera, gripa och lyfta bort individer i folkmassor som begår brott och skapar problem. Att iaktta och dokumentera är också viktigt eftersom gripanden ska kunna leda till fällande domar.

Så var exempelvis fallet med en av deltagarna i upploppet utanför Davis Cup-matchen i Malmö, som häktades och nu fått sitt straff för stenkastningen.

– Det retade både oss och allmänheten att han fördärvade vårt fordon, säger Karl-Axel Andersson. Men det är trots allt bättre med materiella skador än på människor. Det är utredningen efter Göteborgskravallerna 2001 som har lett fram till polisens särskilda mobila insatskoncept.

Med hjälp av danskarna har utbildningen pågått sedan 2005 och anpassas sakta men säkert till svenska förhållanden.

– Det kan nog behövas en tioårsperiod för att arbeta in konceptet och försvenska det, säger Göran Svensson, vikarierande biträdande närpolischef i Kristianstad.

Två grupper med sammanlagt ett 20-tal poliser från Kristianstad är Deltapoliser, som närmast kan bli inkallade till fotboll i Helsingborg 4 maj och Malmö 10 maj.

– Sedan blir Sverige EU:s ordförandeland under hösten, säger Göran Svensson. Där finns ingen hotbild i nuläget, men man vet aldrig.

Clifford Johansen;Karin Hallengren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.