Skola har svårt att ge stöd till elev

Elevens starka sidor kompenserar inte det som är svårt. Eleven har ett annorlunda tänk och svårigheterna med att nå upp till kunskapskraven är stor.
Hässleholm • Publicerad 18 januari 2012

Det är skolområde Nordosts svar till skolinspektionen, sedan skolinspektionen startat en granskning av Hästveda skola 3–9 efter en föräldraanmälan om att deras barn inte fått tillräckligt med stöd i undervisningen. Enligt föräldrarna har eleven knappast haft någon kunskapsmässig utveckling alls de senaste två åren.

Enligt skolans redovisning upptäcktes och utreddes stödbehovet redan under elevens tid i förskolan. Undervisningen har sedan mestadels skett i mindre grupp för elever med inlärningssvårigheter. Är eleven intresserad blir dock motivationen högre och arbetet lättare, men hamnar eleven i nya gruppkonstellationer backar denne i utvecklingen, enligt skolan.

Komplext ärende

Skolledningen konstaterar att det är ett ärende med stor komplexitet. Att eleven är sen i utvecklingen och om denne bestämt sig för att inte göra något går det nästan aldrig att påverka. Det har också lett till att tester inte kunnat genomföras eller fått avbrytas.

Samtidigt som eleven är mycket känslig för hur han blir behandlad och bemött har denne också en mycket stark vilja och det har varit svårt för familjen att sätta gränser. Skolan anser vidare att man gjort vad som krävs och vad man kunnat för att stötta eleven med hänvisning till utredningar som gjorts och åtgärder som vidtagits.

I yttrandet till skolinspektionen skickar skolan med en omfattande dokumentation, totalt 80 bilagor i form av protokoll och minnesanteckningar.

INTERNAL INTERNAL
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.