Skolombyggnad blir dyrbar

Ombyggnaden av Tyringe skola pågår för fullt men det blir betydligt dyrare än vad som tidigare beräknats. De totala ombyggnadskostnaderna beräknas bli 65 miljoner kronor.
Hässleholm • Publicerad 24 maj 2005

Därefter finns inplanerade skolombyggnader i Bjärnum och Vinslöv.

Ombyggnaden av Bjärnums skola väntas kosta 33 miljoner kronor och ombyggnaden av Söderpark i Vinslöv är kostnadsberäknad till 28 miljoner.

När det i övrigt gäller tekniska kontorets planerade investeringar under året så finns det vissa osäkerhetsfaktorer beträffande den planerade ombyggnaden av Klockargården. I årets budget finns upptaget 5 miljoner kronor men den stora frågan är om man ska bygga om Klockargården eller bygga helt nytt. Denna fråga är nu under utredning. De 5 miljonerna som finns i budgeten kommer inte att räcka långt till något av alternativen. 4 miljoner har avsatts i årets investeringsbudget till nybyggnad av allaktivitetshus på Ljungdala, men en ny förstudie kommer att genomföras av fritidskontoret eftersom det tillkommit andra önskemål om att komplettera allaktivitetshuset med en sporthall.

Projektet väntas inte komma i gång under innevarande år.

I budgeten finns även 1,5 miljoner till en omgestaltning av Första Avenyn vid Stortorget. Det finns ett förslag att Första Avenyn skulle höjas upp till samma nivå som Stortorget.

Tekniska kontoret konstaterar att det under första tertialet kommit in oerhört många behov och önskemål om verksamhetsförändringar. Därför kommer inte årets investeringsmedel på totalt 5,4 miljoner att räcka. I första hand har stora behov framförts från omsorgsförvaltningen och från Barn- och utbildningsförvaltningen när det gäller ombyggnad av skolköken. I flera fall har även Arbetsmiljöverket kopplats in med krav på snabba åtgärder.

Det pågår diskussioner mellan ekonomikontoret och kommunledningen när det gäller omprioriteringar och utökning av investeringsplanen, bland annat till följd av att ombyggnaden av Västerskolan på nytt aktualiserats.

Dessutom har det lagts fram förslag om att 10 miljoner kronor ska avsättas årligen för upprustningen av skolköken i kommunen.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.