Skolskjutsdom ska överklagas

Hässleholm • Publicerad 21 maj 2003

Hässleholm kommer att överklaga en länsrättsdom som gett en elev som bor växelvis hos sina föräldrar, rätt till skolskjuts från båda adresserna.

Domen i regeringsrätten är inte vägledande i det här ärendet. Det går inte att kommuner och kommunförbund tycker ett medan juristerna gör en annan tolkning, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Willy Ohlsson.

– Man måste förhandla fram vad som skall gälla. Skollagskommittén är dessutom mycket tydlig i sitt betänkande. Det är folkbokföringsadressen som ska gälla men beslutet kommer upp i riksdagen först 2005.

– Det är en viss skillnad i vårt fall, och där vi i ett yttrande till länsrätten avstyrker ännu ett skolskjutsärende, jämfört med det regeringsrätten prövade. Det påpekar förvaltningschefen Jan Dahlberg.

–  I det fall som prövades bodde föräldrarna på olika adresser men inom samma skolområde. Där fanns således redan en skolskjutsorganisation.

– Hos oss bor föräldrarna i olika skolområden, och jag tror snart vi har ett fall där föräldrarna efter separationen bor i två olika kommuner.

– Får barnet rätt till skolskjuts från båda adresserna får detta långtgående konsekvenser för kommunerna. Det kan i så fall sluta med att kommunen får betala dyra taxiresor för att det inte finns allmänna kommunikationsmedel.

I ett annat ärende ger länsrätten nämnden i Hässleholm rätt på alla punkter, där man krävt en elev till skolan. Eleven som till hösten skall börja årskurs fem har hållts hemma av föräldrarna i nästan två år.

– Jag hoppas att föräldrarna tar sitt förnuft till fånga. Skickar barnet till skolan och även syskonet som ska börja i ettan, då höstterminen startar, kommenterar Willy Ohlsson.

– Vi ville gå dem till mötes med hemundervisning. Trots det vill de inte ställa upp på den avstämning vi måste göra för att se att man följer läroplanen.

– Det råder skolplikt och det är föräldrarna som har ansvar för att barnet kommer till skolan. Däremot har vi inte rätt att hämta barnen med polis, säger Jan Dahlberg.

– Nästa steg blir att länsrätten beslutar om verkställighet för det vite vi ålagt dem. 500 kronor per förälder och vecka tills barnet kommer till skolan.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.