Skolstart på Finja- backen

På fredagen inleddes skolundervisningen vid Migrationsverkets asylförläggning på Finjabacken. 26 barn i åldrarna 7-16 år skrev in vid den nystartade skolan, som leds av två lärare och en elevassistent.
Hässleholm • Publicerad 25 januari 2003
Mushda Izad visar en blomma, förklarar vad det heter på svenska och sedan får barnen repetera ordet.
Mushda Izad visar en blomma, förklarar vad det heter på svenska och sedan får barnen repetera ordet.Foto: 
Föräldrarna följde utifrån den första skoldagen på Finjabacken med stort intresse.
Föräldrarna följde utifrån den första skoldagen på Finjabacken med stort intresse.Foto: 
Elevassistenten Mushda Izad, som kan sex olika språk, pratar med Said Dior under den första skoldagen på Finjabacken.
Elevassistenten Mushda Izad, som kan sex olika språk, pratar med Said Dior under den första skoldagen på Finjabacken.Foto: 

Det blev något av en mjukstart för skolundervisningen med endast en timmas sammankomst i den tidigare konferenssalen som nu byggts om till klassrum. – Idag är det mera en inskrivning och inskolning av barnen, där de får bekanta sig med varandra och oss lärare, berättar Tommie Henriksson från Kristianstad, som är en av lärarna vid den nya skolan. För Tommie som är nyutexaminerad lärare är det också första skoldagen som lärare i en annorlunda skola, där elevantalet varierar vecka från vecka. – Idag har vi 26 elever inskrivna och på måndag har vi ytterligare en elev, säger Tommie Henriksson. – I första hand är vår undervisning inriktad på att lära barnen svenska och hur det svenska samhället fungerar, berättar skolans andra lärare Sara Wide från Hässleholm, medan hon går runt i bänkraderna och delar ut kritor och ritblock till barnen. Ritövningar är en uppskattad sysselsättning bland barnen i deras nya skolmiljö. De asylsökande barnen och deras föräldrar kommer från en rad olika länder, därför är det också en mängd olika språk som måste hanteras vid undervisningen. När det gäller att tolka de olika språken i skolan så har lärarna stor hjälp av elevassistenten Mushda Izad, som själv är inflyttad till Sverige för fem år sedan, men har den stora fördelen att hon kan sex olika språk. Mushda talar arabiska, turkmeniska, kurdiska, turkiska, svenska och engelska, språk som är vanligt förekommande bland de asylsökande som finns på Finjabacken. Inom kort kommer det också att öppnas en lekskola vid Finjabacken där man kan ta hand om de små barnen. Lekskolan kommer att integreras med den barnverksamhet som kyrkorna i Tyringe bedrivit på Finjabacken sedan oktober månad. – För närvarande finns det 250 asylsökande i förläggningen på Finjabacken. Det är ett antal som är relativt konstant trots att in- och utflyttningen är stor varje vecka. Vi får som regel 25-30 nya personer varje vecka och lika många lämnar förläggningen. Antingen genom att de flyttar till andra boenden eller att de utvisas, säger Uno Nilsson som chef för förläggningen. Ewe Nilsson 0451-830 50 ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.