Skyddsområde utökas för Hovdala

Skyddsområdet och skyddsföreskrifterna för Hovdala slott har utökas. Kommunledningen vill utveckla naturvärden och friluftsliv.
Hässleholm • Publicerad 28 maj 2003

Hovdala slott har varit statligt byggnadsminne sedan 1947, men nu utökas skyddsområdet och skyddsföreskrifterna ändras. Det är en följd av att statens fastighetsverk som förvaltar Hovdala slott, nyligen förvärvat ytterligare ett markområde som ursprungligen ingått i slottsområdet.

Det var Riksantikvarieämbetet som begärt att skyddsområdet skulle utökas. Det omfattar förutom porttornet, slottslängorna och arrendatorbostaden, loglänga och stallbyggnader även Orangeriet och två jordkällare. Enligt skyddsföreskrifterna får inga ingrepp göras på byggnaderna, med vissa undantag. Byggnaderna ska underhållas så att de inte förfaller, vård- och underhållsarbeten ska utföras med traditionella byggnadsmaterial och metoder och på ett sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar. Då det gäller park och vallgravar skall dessa hållas i ett sådant skick att miljöns utseende och karaktär inte förvanskas.

Hovdala slott ägs formellt av svenska staten och förvaltas av fastighetsverket. Medan det i sin tur är Hässleholms kommun som ansvarar för drift och verksamheten genom kulturförvaltningen. Under tisdagen och även i dag på förmiddagen fanns kommunledningen på Hovdalaområdet, för rundtur och vandringar på temat naturvärden och friluftsliv. Det är för att diskutera på vilket sätt man kan utveckla dessa värden sedan kommunen övertagit det militära övningsområdet, som den politiska ledningen ville ha en genomgång med inbjudna experter. Övernattningsmöjligheter, naturguidning, naturmuseum med mera är frågor som man söker svar på.

Kommunledningen har bland annat sneglat på andra naturområden i Skåne; Stenshuvuds nationalpark, Bokskogen i Svedala, Kullabergs naturreservat och Söderåsens nationalpark. Vart och ett av dessa områden besöks av 300000-400000 personer per år.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.