Annons

Snapphanemuseum på Hovdala 2003

HÄSSLEHOLM. Målet är nu utstakat. Det blir ett snapphanemuseum på Hovdala slott som ska skildra Skånes historia före och efter 1658. Övre våningen på det gamla stallet kommer att byggas om till museum och i stallets bottenplan närmst det gamla tornet inreds till kontor och entréutrymmen.
Hässleholm • Publicerad 19 september 2001

På tisdagen presenterade intendent Karin Carlsson och projektledaren Ingrid Hallefält-Sjöholm de förslag som nu ligger till grund för projekteringen av det nya Snapphanemuseet. Tillsammans med Lars Buhrrgård från regionmuseet i Kristianstad har Karin Carlsson och Ingrid Hallefält-Sjöholm åkt runt till olika museer i Sverige och Danmark för att studera olika historiska dokument som kan ligga till grund för de berättelser om Hovdala slott och befolkningen som levde och verkade i snapphanebygden under 1600-talets senare hälft när Skåne både var danskt och svenskt. – Syftet med snapphanemuseet är att besökarna med fantasins hjälp ska uppleva historien och få en reaktion som väcker känslor, nyfikenhet och tankar, säger Ingrid Hallefält-Sjöholm. Det ska bli en fast basutställning med utnyttjande av hela Hovdala som försvarsanläggning och herresäte. Vidare planeras tillfälliga utställningar med olika anknytningar där man kan skildra händelser i Skåne och då speciellt kring Hovdala och Finjasjöbygden under senare delen av 1600-talet. Det kan handla om civilbefolkningens svåra situation i krigsläge mellan Sverige och Danmark, eller snapphanarnas insatser för att Skåne åter skulle bli danskt. Tanken är också att man ska skildra olika personers livsöden under försvenskningen 1658-1675. En som har en given plats i denna historiska skildring är givetvis Jens Mikkelsen, som från att ha varit den danske kungens räntmästare, väljer att bli svensk och fullgöra sitt arrende av Spannarps gård utanför Ängelholm. Hovdala hade varit försatt i konkurs i 17 år när Jens Mikkelsen lyckades lösa till sig gården och sedermera få sätesrättighet till Hovdala 1666. 1678 plundrar och bränner snapphanar Hovdala, men redan 1681-82 hade Jens Mikkelsen byggt upp Hovdala igen och för denna bedrift blir Jens Mikkelsen adlad av den svenske kungen och får namnet Ehrenborg. – När vi besökt museer i Sverige och Danmark har vi fått många idéer. Vi har också blivit otroligt väl bemötta och fått löfte om långsiktiga lån av föremål från museerna som hör snapphanetiden till, berättar Karin Carlsson. Det finns en del viktiga föremål med Hovdalanknytning som det nya snapphanemuseet kan förfoga över nämligen ett porträtt av Jens Mikkelsen, Lille Mats bössa, ett harnesk som tillhört Jens Mikkelsen. Familjen Ehrenborg har också lovat att ställa en rad gamla originalhandlingar och brev till förfogande. Bland annat finns köpebrevet när Mikkelsen övertog Hovdala bevarat i original. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons