Snart är länken färdigställd

Den sista kabeln lades ner förra veckan. Nu återstår bara att fylla igen de uppgrävda hålen. Sydvästlänken, ett av Sveriges största mark-kabelprojekt, går nu mot sitt slut.
Hässleholm • Publicerad 26 april 2014
Som mest jobbade cirka 200 tjänstemän och anläggare med arbetet av kabeln som går mellan Markaryd och Lyby utanför Hörby. Magnus Kristerson har varit chef för sträckan.
Som mest jobbade cirka 200 tjänstemän och anläggare med arbetet av kabeln som går mellan Markaryd och Lyby utanför Hörby. Magnus Kristerson har varit chef för sträckan.Foto: Foto: VBosse Nilsson
I marken ligger nu fyra kablar som är tolv centimeter i diameter. De ligger på mellan 1,2 till 4 meters djup. Den går i stort sett under där redan befintliga höghastighetsledningen finns i dag.
I marken ligger nu fyra kablar som är tolv centimeter i diameter. De ligger på mellan 1,2 till 4 meters djup. Den går i stort sett under där redan befintliga höghastighetsledningen finns i dag.Foto: Foto: VBosse Nilsson

Den är även, enligt Svenska kraftnät, världens längsta kabel för högspänningsöverföring. Den sträcker sig från Barkeryd i Småland till Lyby utanför Hörby.

Genom Nordostskåne går den genom Ignaberga vattenskyddsområdet vilket först fick Hässleholms kommun att protestera när man tog del av planerna att dra kabeln. Oro för att olyckor, med eventuellt bensinläckage som följd, gjorde att kommunen hellre ville att kabeln skulle dras under annan mark. Till slut nåddes en kompromiss. Kabeln fick dras inom vattenskyddsområdet, men 40 meter från vägen.

– Vi tyckte det var bra att man belyste riskerna. Nu när arbetet är klart kan vi konstatera att allt arbete har utförts utan några skador på vattentäkten, säger Magnus Kristerson, biträdande byggchef för Sydvästlänken.

Så ni kan garantera att vattnet inte har påverkats?

– Absolut, vi följde alla regler som länsstyrelsen satte upp för att vi skulle få jobba i vattentäktsområdet. Till exempel jobbade vi väldigt snabbt när vi var i det inre vattenskyddsområdet för att minimera riskerna.

– Inom vattentäktsområdet tankade vi heller inte maskinerna, för att ge ett annat exempel.

Första spadtaget för sträckan som Magnus Kristerson har ansvar för, mellan Markaryd och Lyby, togs i augusti 2012.

Jämna ut priserna

Nu har kabel, eller de fyra kablarna som det egentligen är, lagts i marken. Runt honom kör maskiner som är i färd med att fylla igen marken med jordlager i samma ordning som de grävdes upp. Syftet med Sydvästkabeln är att minska södra Sveriges sårbarhet i elförsörjningen. I nuläget finns en högspänningsledning, men för nästan tio år sedan togs ett beslut att förstärka stamnätet med en ny förbindelse.

– En målsättning är att det här ska jämna ut prisskillnaderna mellan de olika prisområdena i Sverige. Här nere i söder har man legat lite högre i pris än i resten av landet.

Stött på sopor

Arbetet har fortlöpt utan några större problem, berättar Magnus Kristerson. Ett bekymmer har dock varit den skiftande terrängen. På vissa platser har marken varit så mjuk att man inte kunnat köra med maskinerna. Då har man fått borra under och genom marken.

– Vi har också stött på ett antal gamla deponier av sopor. En del var relativt omfattande.

Efter att marken fyllts igen, vilket är klart i slutet av maj, kommer slutbesiktning av arbetet att ske i sista veckan i augusti.

– Någon gång under första kvartalet 2015 kommer kabeln tas i bruk.

Peter Maunula
Lukas Ernryd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.