Socialstyrelsen riktar kritik mot Hemgården

Efter Socialstyrelsens inspektion på Hemgården i början av november riktas kritik mot hur demensavdelningen sköts. Däremot lämnas Vallmogården utan ytterligare åtgärd.
Hässleholm • Publicerad 7 januari 2011

Natten mellan den 8 och 9 november förra året utförde Socialstyrelsen oanmälda inspektioner på särskilda boenden där minst en enhet varit avdelad för personer med demenssjukdom. Syftet var att granska om dessa får sina behov av trygghet och säkerhet tillgodosedda.

I Hässleholm besöktes Hemgården i Tyringe och Vallmogården i Vinslöv. Socialstyrelsen avslutar ärendet gällande Vallmogården utan ytterligare åtgärd, då verksamheten lever upp till lagstiftningen.

På Hemgården konstaterar myndigheten däremot tre brister.

Personalen har inte möjlighet att ha sådan uppsikt över enhetsdörren så att man ser om någon av de boende vill lämna enheten eller är i behov av någon insats.

De boende lämnades utan tillsyn på en låst enhet.

Bemanningen var inte tillräcklig för att tillgodose de dementas trygghet och säkerhet.

På enheten fanns det under natten för tillsynen tio boende och en personal, som även hade ansvar för en annan enhet.

Vid inspektionen framkom att de boende på enheten vid flera tillfällen per natt lämnades utan tillsyn. Detta då personalen hade iuppgift att ge vård även till boende utanför enheten och ta hand om tvätt.

Under inspektionen framkom att det fanns fastställda rutiner för inlåsning. Alla boende utom en låstes in i sina lägenheter under natten, vilket ska ha skett efter dokumenterat samtycke. Det motiverades med att en person som var orolig annars kunde gå in till de andra.

Dörrarna till dem som var sängliggande eller av andra orsaker inte kunde öppna lägenhetsdörren själv, låstes upp efter det att den orolige personen lagt sig.

Flertalet kunde dock låsa upp sina dörrar inifrån.

Socialstyrelsen påpekar att inlåsning visserligen kan ske vid samtycke, men att verksamheten måste ha rutiner som gör att de boende utan dröjsmål får hjälp att öppna sin dörr.

Även enhetens dörr var låst. Kodlåset kunde dock inte låsas upp av de boende. Socialstyrelsen konstaterar att utifrån lokalernas utformning hade personalen inte uppsikt över lägenhetsdörrarna och enhetsdörren. "Alltför komplicerade lås är att betrakta som inlåsning", skriver myndigheten bland annat i sitt utlåtande.

Omsorgsnämnden har svarat att de huvudsakliga uppgifterna på natten ska vara att ge stöd och hjälp till de boende som finns på enheten.

En rutin ska också ha tagits fram som innebär att demensenheterna inte får lämnas obemannade.

Med anledning av de identifierade bristerna på Hemgården ska omsorgsnämnden säkerställa att de boende är skyddade mot frihetsberövande, att insatserna är av god kvalitet och att ledningssystemet säkerställer att det finns rutiner för att fortlöpande kontrollera att det finns den bemanning som behövs för att utföra socialtjänstens uppdrag.

Vilka åtgärder som vidtagits ska redovisas till Socialstyrelsen senast den 15 februari.

0451-830 50johannes. linden @kristianstadsbladet.se
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.