Solid sparbank presenterar ny vd

Sparbanken Göinge, som på fredagen presenterade bokslut för 2012 och en ny vd, framstår som en oas av trygghet i den skakiga bank- och finansvärlden.
Hässleholm • Publicerad 23 februari 2013
Ny vd.
Ny vd.Foto: 

Jan Fritzon, som lämnar sin vd-post i slutet av mars efter fem år som vd i Sparbanken Göinge och 18 år som vd i Sparbanken Vinslöv, poängterade hur starkt Sparbanken Göinge står.

– Vi är helt igenom sammanslagningsfasen, de kostnaderna är nu avverkade, och vi är oerhört kostnadseffektiva. Våra kunder kan känna sig säkra, banken är stabil, säger Jan Fritzon.

Två miljoner tillbaka

Han lyfte särskilt fram affärsvolymen per anställd, 267,9 miljoner kronor, och det egna kapitalet på strax över 481 miljoner kronor. Vinsten, rörelseresultatet, för 2012 landade på 56,6 miljoner kronor. Styrelsen föreslår att två miljoner kronor delas ut till välgörande ändamål i bygden.

Sparbanken Göinge bildades 2008 genom en sammanslagning av dåvarande Vinslövs sparbank, Farstorps sparbank, Glimåkra sparbank och Röke sockens sparbank.

En ny vd, Jörgen Abrahamsson, presenterades också. Han börjar på banken den 1 mars och går första månaden parallellt med den avgående vd:n.

Han har lång erfarenhet i bankbranschen och har bland annat arbetat på Handelsbanken, SEB och Finnvedens sparbank. Jörgen Abrahamsson kommer närmast från tjänsten som key account manager på Nordea i Linköping, säljfinans riktat mot företag.

Kontanterna stannar

– Jag flyttade hit för jobbet, det är en spännande utmaning. Fristående sparbanker är det bästa jobbet som finns, säger Jörgen Abrahamsson.

Han lovade att Sparbanken Göinge under överskådlig framtid ska ha kvar kontanthantering på sina kontor och att behålla de fyra nuvarande bankkontoren.

– Det sämsta sättet att spara är att lägga ned bankkontor.

Jörgen Abrahamsson har arbetat i banksektorn under såväl 1990-talets som det sena nollnolltalets/det tidiga tiotalets bankkriser.

– Båda finanskriserna visar att de lokala sparbankerna har en funktion att fylla. Vi är mer stabila än många affärsbanker, säger Jörgen Abrahamsson.

Råd om lokal styrka

Den avgående vd:n hade ett övergripande råd till sin efterträdare.

– Håll kvar den lokala prägeln, säger Jan Fritzon med eftertryck.

Maria Sällberg
Jörgen Jörgensen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.