Annons

Sopor fällde hembrännare Åklagaren yrkade på två års fängelse för huvudmannen

HÄSSLEHOLM. Bristande sophantering blev hembrännarens fall när poliserna den 14 mars i år gjorde husrannsakan i de fastigheter där den 31-årige mannen från Hässleholm bedrivit en omfattande hembränning.
Hässleholm • Publicerad 20 september 2001

I ena huset fanns det 351 märkta plastemballage som vardera innehållit 12 kilo socker och i det andra huset där det endast tillverkats sprit i 14 dagar hittades 38 liknande sockeremballage plus 250 tomma turbojästpaket. Med ledning av soporna räknade polisen fram att mannen tillverkat minst 6000 liter hembränd sprit under knappt ett års tid. Merparten av spriten hade sålts i femliters dunkar.

Vid onsdagens rättegång yrkade biträdande chefsåklagare Pernilla Åström på två års fängelse för den 31-årige mannen, samt att han skulle betala en straffavgift till staten på 1,2 miljoner kronor som motsvarar värdet på de intäkter som staten förlorat genom hans sprittillverkning.

Annons

Den 26-årige man från Hässleholm som dels upplåtit sitt hus till sprittillverkningen, samt svarat för viss spritförsäljning och inköp av råvarorna åtalades samtidigt för medhjälp till olovlig sprittillverkning och försäljning. När det gäller påföljden för 26-åringen så ansåg åklagaren att denna skulle kunna stanna vid fyra månaders fängelse. Under förundersökningen hade 31-åringen medgivit att han tillverkat och sålt cirka 6000 liter sprit från sommaren 2000 till mitten av mars 2001, men vid onsdagens rättegång medgav 31-åringen endast att han tillverkat och sålt 500 liter sprit. Han uppgav att han angivit den större spritmängden när han satt anhållen, bara för att han skulle bli försatt på fri fot i samband med att han anhölls i mars.

När polisen slog till så kokade destillationsapparaten på 150 liter för fullt. Intill fanns fyra laddade mäskkar om vardera 140 liter.

– Bara detta visar att 31-åringen sysslade med en mycket omfattande sprittillverkning, sa åklagaren, som inte satte någon större tilltro till mannens nya berättelser inför rätten.

31-åringen sa bland annat att han tillverkat sprit i ett annat hus på annan ort, dit även andra personer hade tillträde. Möjligen kan de kvarglömda sockerförpackningarna tillhöra andra personer. Han förklarade också att han bryggt en del vin och till denna framställning hade det också gått åt socker. Den åtalade 31-åringens försvarsadvokat Olof Larsson sa i sin slutplädering att tingsrätten borde jämka statens ersättningsyrkande på 1,2 miljoner kronor till noll.

– Det är inte rimligt att jämföra hembränd sprit med fabrikstillverkad, sa Olof Larsson.

Beträffande åklagarens yrkande på två års fängelse så menade Olof Larsson att det är en fullständig obalans i straffmätningen av denna typ av brott. Åklagarens straffyrkande kan jämställas med de straff som utdöms för våldtäkt eller en mycket grov misshandel.

Olof Larsson ansåg att en skyddstillsyn med samhällstjänst skulle vara en mera relevant påföljd för hans klient.

Advokat Torgny Dahlberg som försvarade den medåtalade 26-åringen ansåg inte att hans klient skulle dömas till något frihetsberövande straff utan han föreslog villkorlig dom med hänsyn till att 26-åringen inte tidigare är straffad.

Tingsrätten i Hässleholm meddelar dom i målet den 27 september.

ewe.nilsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons