Annons

Sparkrav gör det svårt att hantera gäng på biblioteket

Problemen på biblioteket hade varit enklare att hantera om det fanns fältarbetare och andra resurser tillgängliga. Det menar Anders Rosengren, kultur- och fritidschef, som nu börjar se konsekvenserna av kommunens stålbad.
Hässleholm • Publicerad 25 november 2019
När det sparas i kommunen får bibliotekspersonal mindre hjälp för att hantera gängproblematiken, säger Anders Rosengren.
När det sparas i kommunen får bibliotekspersonal mindre hjälp för att hantera gängproblematiken, säger Anders Rosengren.Foto: Andreas Örwall Lovén

– Frågan är om vi har rätt utbildad personal för den verksamhet som ska bedrivas.

Det sa Robin Gustavsson (KD) förra veckan, i samband med de gängproblem som uppstått på biblioteket.

Annons

Politikern i socialnämnden efterlyste andra kompetenser, där man är mer van att möta unga.

Anders Rosengren, kultur- och fritidschef, avfärdar att hans bibliotekspersonal skulle ha fel kompetens.

– De har precis den kompetens de ska ha utifrån uppdraget och bibliotekslagen. Om de ska ha annan kompetens så får man förändra hela utbildningen.

Samtidigt håller han med om att det också skulle behövas annan kompetens, som kunde bygga broar med ungdomarna.

– Förr har vi tagit hjälp av fältarbetarna, som har kunnat identifiera de här personerna och tala med dem. Men förebyggande insatser har sparats bort på socialförvaltningen. Nu är vi ganska ensamma i den här situationen.

Robin Gustavsson (KD) är ordförande i just socialnämnden.

Allt som inte är lagstadgad verksamhet ligger numera pyrt till i kommunen, konstaterar Anders Rosengren.

– Men det är lätt att glömma att det är ett kitt för att hålla ihop den verksamhet kommunen är ålagd att driva.

På hans egen förvaltning har sparkraven börjat synas. Uppsägningar verkställs, Mötesplats Ljungdala står inför en halvering av verksamheten, bokningar från studieförbunden uteblir till följd av indragna bidrag.

Samtidigt bekymras han över besparingar i andra delar av kommunen.

Annons

– Vi har haft tre projektanställda syrier på Hovdala, via arbetsmarknadsenheten. De försvinner nu. Vi klarar oss, men var tar de vägen, rent konkret? Till ekonomiskt bistånd?

Anders Rosengren tror att utanförskapet kommer att ha ett dyrt pris.

– En budget är för mig ett medel för att nå målen. Om ett tryggare samhälle är ett mål så måste man tilldela resurser utifrån det.

Och höja skatten ännu mer?

– Den som säger att Hässleholm inte är i ett tufft ekonomiskt läge ljuger. Det är ingen lätt situation för politikerna att manövrera i, men saker och ting hänger ihop, vilket blir tydligt på biblioteket.

Situationen verkar dock ha lugnat ner sig. Personalen har bjudit in delar av gängen att hjälpa till med att bära boklådor och utföra andra sysslor. I gengäld har man bjudit på fika.

– Bibliotekspersonalen har försökt att göra dem till en del av oss. Men det gäller att vi har tid och resurser för det.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons