Annons

Sprittillverkare ställs inför rätta Krävs på 1,3 miljoner för den hembrända spriten

HÄSSLEHOLM.I nästa vecka kommer två ganska omfattande rättegångar att hållas inför tingsrätten i Hässleholm. Sammanlagt är det sex personer i åldrarna 26 till 76 år som kommer att ställas till ansvar för olovlig sprittillverkning och försäljning samt brott mot alkohollagen.
Hässleholm • Publicerad 14 september 2001

Två av männen är åtalade för att ha tillverkat och sålt 6000 liter hembränd sprit. Eftersom staten förlorat skatteintäkter på den olovligt tillverkade spriten kommer åklagaren att lägga fram särskilda yrkanden om att gärningsmännen ska betala 200 kronor per liter för den tillverkade spriten. Totalt handlar det om krav från statens sida på 1,3 miljoner kronor. Resultatet av polisens framgångsrika spaningar efter ”hembrännare” har nu resulterat i att domstolarna fått en hel del spritmål under de senaste månaderna. I nästa vecka åtalas en 33-årig man från en ort utanför Hässleholm för grov olovlig sprittillverkning och försäljning. En 26-årig man som varit behjälplig med spritförsäljningen och skaffat fram råvaror åtalas för medhjälp till samma brott. Enligt åtalet har den 33-årige mannen under tiden sommaren 2000 till mitten av mars 2001 tillverkat och sålt 6000 liter sprit. Brottet rubriceras som grovt eftersom sprittillverkningen skett i stor omfattning. Åklagaren begär ett förverkande av 1,2 miljoner, där 33-åringen krävs på en miljon och 26-åringen på 200000 kronor, motsvarande värdet av den olovligen tillverkade spriten. I ett annat spritmål som också ska handläggas inför tingsrätten i Hässleholm i nästa vecka åtalas fyra personer. En 36-årig man från Hässleholm åtalas för att ha tillverkat 300 liter sprit under tiden hösten 1999 till februari 2001. Även 36-åringens 76-årige fader är åtalad för att under tiden 1996 till och med februari 2001 har tillverkat 300 liter sprit. Vidare åtalas en 33-årig Tyringebo och en 38-årig Tollarpsbo för brott mot alkohollagen genom att de köpt 150 liter vardera av den sprit som tillverkades av den 36-årige mannen från Hässleholm och hans fader. Som särskilt yrkande kräver också åklagaren att den 36-årige sprittillverkaren tillsammans med de män som köpt spriten, solidariskt ska betala en avgift till staten på 60000 kronor. Motsvarande krav på den 76-årige fadern är 60000 kronor. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons