Stadsbyggnadskontoret gick med överskott

Hässleholm • Publicerad 17 januari 2001

HÄSSLEHOLM. Färre bygglov och fler utryckningar. Så kan man sammanfatta Hässleholms byggnadsnämnds ansvarsområde, som gäller stadsbyggnadskontor och räddningstjänsten.

Stadsbyggnadskontoret gick med ett överskott på drygt en halv miljon kronor. Det hoppas man få ta med sig till det här året när kommunen gör sitt bokslut. Räddningstjänsten visar dock negativa siffror med 258000 kronor.

Förändringar i ambulans- och polisorganisationerna har medfört att räddningstjänstens insatser ökat. Det vill räddningstjänsten ha kompensation för genom att slippa ta med sig underskottet till innevarande budgetår.

Statistiskt kan redovisas att räddningstjänsten hade 580 utryckningar i fjor mot 544 år 1999. Motsvarande siffror för brandsyn var 312 respektive 261. På stadsbyggnadskontoret behandlades 548 bygglov och bygganmälningar mot 634 året före, och antalet ärenden minskade från 1372 till 1235.

Vid byggnadsnämndens sammanträde togs även beslut att timtaxan för sotning ska höjas från 282 till 306 kronor. Att taxan för brandsyn och onödigt utlösta brandlarm samt personalkostnader för övriga tjänster ska uppräknas med cirka tre procent

Däremot blir den så kallade G-faktorn som påverkar avgifterna för bygglov och planärenden oförändrat 24:50 för andra året i rad.

Jan-Tuve Truedsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.