Stationshusets 100 år ska uppmärksammas

Tyringe fick ett nytt stationshus när tågtrafiken ökade. Det var 1912. 100 år senare är det bibliotek och samlingsplats för byns invånare.
Hässleholm • Publicerad 25 januari 2012

Den 9 februari ska historia och nutid uppmärksammas i ett jubileumsfirande. Att det blir av kan Tyringeborna tacka byggarna i modelljärnvägsföreningen, som i sitt researcharbete kartlade stationshuset.

– Vi fick kontakt med järnvägsmuseet i Gävle, som hittade en förvaltningsberättelse. Där står det klart och tydligt att detta hus uppfördes 1912, berättar Peter Knös.

Det första stationshuset i orten byggdes 1875, men när tågtrafiken utökades och fler anställdes uppfördes ett nytt hus.

1972 upphörde persontrafiken och några år senare också godstrafiken. Huset förföll, men hyrdes senare ut som bostad. Den sista hyresgästen vräktes på grund av sanitära skäl och det gamla stationshuset var nära att rivas.

Så blev det inte. Huset räddades och 1992 flyttade biblioteket in. Samma år började tågen åter stanna i Tyringe.

– Huset har blivit en samlingslokal för många och är den största biblioteksfilialen, säger bibliotekarie Birgitta Eriksson.

Under jubileumsfirandet håller biblioteket öppet hus. Det bjuds bland annat på dockteater, levande musik, fotoutställning och bildspel.

Dessutom ska tidigare kommunalråd Gunnar Bengtsson, som invigde biblioteket 1992, delta i ett samtal om byn som järnvägs- och kurort.

Maria Sällberg
Johannes Lindén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.