Stavgång blir nästa stora motionstrend

VINSLÖV. Stavgång som affärsidé?! –Ja det var tack vare Kristianstadsbladet som jag tände på idén och fick en helt ny syssla. Det säger norrlänningen Lars Göran Engfors från Boden, som efter att ha bott i Åhus under flera år nu blivit Vinslövsbo. –Stavgång är en stor grej som är på gång. Det blir nästa motionstrend.
Hässleholm • Publicerad 10 april 2001
Holkhandtag. Specialdesignad för bästa fattning om staven.
Holkhandtag. Specialdesignad för bästa fattning om staven.Foto: 
Kombinerad trend. Stavar i kombination med inlines kan få de yngre att anamma stavgången. Det tror Vinslövsbon Lars Göran Engfors som har stavgång som affärsidé. Bilder: PETER ÅKLUNDH
Kombinerad trend. Stavar i kombination med inlines kan få de yngre att anamma stavgången. Det tror Vinslövsbon Lars Göran Engfors som har stavgång som affärsidé. Bilder: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Mina föräldrar bor kvar i Boden. Och varje gång jag är hemma blir det alltid in en vända till min gamle chef Bosse Lindgren, som har en butik som säljer alpint- och vidsurfingutrustning. Den gångna julen var inget undantag.

–När jag kom in till Bosse blev det kaffe och ljug som vanligt, men så frågade hon om jag inte skulle börja sälja stavar åt honom i södra Sverige. Först undrade jag vad han menade. Sedan berättade han att det sålts 400000 par stavar för stavgång i fjor bara i Finland, och att han börjat monterade och sälja sådana.

–Jag var måttligt intresserad men kom tillbaka till Vinslöv efter jul. Gjorde som alla andra sorterade posten, slängde reklamen och bläddrade igenom tidningarna tills jag kom fram till Kristianstadsbladets motionssida. Det ögonen fastnade på var en rubrik med feta bokstäver: Nästa trend på gång–stavgång.

–Det fick mig att ta beslutet. Jag ringde Bosse på direkten och sa åt honom att skicka stavarna. Sedan nyår har det varit snabba turer. Lars Göran Engfors som varit yrkesverksam som både butikssäljare, resande och försäljningschef, följde först med sin nygamle chef till den Internationella sportmässan i München och sedan till den svenska motsvarigheten i Jönköping, är sedan drygt en månad tillbaka anställd av hans företag ACC AB.

–Jag har södra Sverige upp till Stockholm som distrikt. Än så länge har det varit mest här omkring, men vi låter det växa som ringarna på vattnet. Vi vänder oss mot butiker som återförsäljare, konferensanläggningar men också mot företagshälsovården och förebyggande arbetet.

–Stavgång är bra för två saker. Dels är det för att överkroppen får jobba och det sätter fart på cirkulationen. Dels får man en väldigt bra hållning av att använda stavar. Promenerar man utan stavar sjunker nämligen kroppen ihop efter ett tag.

–Det är därför som stavgång är bra för dem som jobbar framför datorer, kassapersonal. Rörelserna tränar upp stela armar och axelpartier. Styckare som dras med belastningsskador har också nytta av stavgång. Stavgången har en dokumenterad effekt för både konditionen och för styrkan. Det gäller bara att tvätta bort töntstämpeln. Det finns allt för mycket fördomar att det ser löjligt ut, att det bara är en motionsgrej för tanter och pensionärer.

Men stavgång är konditionskrävande, aktiverar många musikgrupper och passar alla som kan gå, säger Lars Göran Engfors

–Stavgång är som en lavin som satt i rörelse. Från Finland har stavgången kommit till norra Sverige där folk har en tradition att gå med stavar. De ligger långt före men nu är stavgången gå väg ner genom landet.

–När jag var över i Finland mötte jag folk med stavar både inne i Åbo och Helsingfors. Här hos oss smyger man i utkanten och på motionsslingor. Det lär dröja innan vi möter någon stavgångare inne på Västra Storgatan i Kristianstad. Men det ska bli uppvisning på Lilla Torg den 26 april, två dagar senare i Hässleholms hembygdspark och den 29: de på skidanläggningen i Östanå.

–Min mission blir att hjälpa andra komma igång och därmed förbättra folkhälsan. Det jag tror kan locka särskilt de yngre är stavarna i kombination med inlines säger Lars Göran Engfors. Själv är han både en hängiven inlinesåkare med stavar, men också en vanlig ”stavgångare”. Det som krävs för stavgång är ett par bra skor. Stavar i aluminium köper nan för mellan 300-400 kronor. Det finns också en dyrare lyxvariant i teleskopmodell där man själv ställer in längden men för en vanlig motionär är fasta stavar fullt tillräckligt, säger Lars Göran Engfors.

–Det gäller bara att få rätt längd. Är man mellan 160-190 centimeter kan man generellt dra ifrån en halvmeter på sin kroppslängd då man köper stavar. Sedan gäller det gummifötter på asfalt och gummifötter av på grus och i terräng.

–Däremot är det att rekommendera stavar med fjädring om man åker inlines eller rullskidor. Annars är det risk för att stavarna stutsar vid frånskjutet och man tappar balansen.

–Är man bara ute för att bränna fet ska man definitivt välja stavgång, inte löpning eftersom pulsen blir för hög. Dessutom är stavgången socialt, man kan gå och prata utan att flåsa.

–Och så spar man tid. Med stavar gör man av med lika mycket kalorier 40 minuter, som man gör på en timma utan stavar.

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.