Stavgång ett led i friskvårds- satsning
– Målgruppen är främst patienter med hjärt-kärlproblem och diabetes, men stavgången är bra för alla. Walkingstricks löser spänningar och värk, förbättrar konditionen, stärker armar, axlar och bröstmuskulatur, ökar syreupptagningsförmågan med mera. – Jag har ont i axlarna. Det är förslitningsskador, påpekar Eva Eriksson som jobbar i matsalen på Furutorpsskolan.
– Jag tänkte pröva om stavgång fungerar på mig.
–Jag läste i tidningen att man skulle börja med stavgång. Det ska ju vara bra så därför kom jag hit, säger Leif Hemborg.
Ketty Lindskog som bröt benet i april läste om stavgången på ett anslag på vårdcentralen.
– Jag går hos sjukgymnasterna, resonerade med dem och de tyckte gott jag kunde börja med stavgång som en del av rehabiliteringen. – Förhoppningsvis blir det mer promenader i stället för sjukgymnastik. Dessutom övertalade jag två väninnor att också följa med i dag.
Det blir en timma en gång i veckan som vårdcentralen kommer att erbjuda stavgång. Det säger Marianne Olsson, undersköterska och den som tillsammans med sjukgymnasten ledde gårdagens övning.
– Det är också viktigt att man går rätt och att stavarnas längd är anpassade till den som använder dem.
– Längden minus femtio är ett bra riktmärke. Man ska ha armen i 90 graders vinkel. Armarna ska pendla och staven skall hela tiden vara riktad snett bakåt. Annars sliter man på axlar och nacke i stället för att välgöra dem.
Jan-Tuve Truedsson
0451-830 50
jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se