Annons

Stavgång ett led i friskvårds- satsning

Vårdcentralen i Vinslöv tar hjälp av stavgång i sin friskvårdssatsning för att få folk att börja röra på sig mer. Stavgången är bra för allt, hela kroppen, förkunnar sjukgymnasten Kerstin Johansson för ett 20-tal deltagarna vid premiären i går.
Hässleholm • Publicerad 10 september 2003
Vårdcentralen i Vinslöv har anammat stavarna i sin friskvårdssatsning. Det var premiär på Furutorpsslingan i går.BILDER: BOSSE NILSSON
Vårdcentralen i Vinslöv har anammat stavarna i sin friskvårdssatsning. Det var premiär på Furutorpsslingan i går.BILDER: BOSSE NILSSONFoto: 
Armarna ska pendla och staven skall hela tiden vara riktad snett bakåt.
Armarna ska pendla och staven skall hela tiden vara riktad snett bakåt.Foto: 
Karin Nygren (till vänster) får instruktioner av sjukgymnasten Kerstin Johansson.
Karin Nygren (till vänster) får instruktioner av sjukgymnasten Kerstin Johansson.Foto: 

– Målgruppen är främst patienter med hjärt-kärlproblem och diabetes, men stavgången är bra för alla. Walkingstricks löser spänningar och värk, förbättrar konditionen, stärker armar, axlar och bröstmuskulatur, ökar syreupptagningsförmågan med mera. – Jag har ont i axlarna. Det är förslitningsskador, påpekar Eva Eriksson som jobbar i matsalen på Furutorpsskolan.

– Jag tänkte pröva om stavgång fungerar på mig.

Annons

–Jag läste i tidningen att man skulle börja med stavgång. Det ska ju vara bra så därför kom jag hit, säger Leif Hemborg.

Ketty Lindskog som bröt benet i april läste om stavgången på ett anslag på vårdcentralen.

– Jag går hos sjukgymnasterna, resonerade med dem och de tyckte gott jag kunde börja med stavgång som en del av rehabiliteringen. – Förhoppningsvis blir det mer promenader i stället för sjukgymnastik. Dessutom övertalade jag två väninnor att också följa med i dag.

Det blir en timma en gång i veckan som vårdcentralen kommer att erbjuda stavgång. Det säger Marianne Olsson, undersköterska och den som tillsammans med sjukgymnasten ledde gårdagens övning.

– Det är också viktigt att man går rätt och att stavarnas längd är anpassade till den som använder dem.

– Längden minus femtio är ett bra riktmärke. Man ska ha armen i 90 graders vinkel. Armarna ska pendla och staven skall hela tiden vara riktad snett bakåt. Annars sliter man på axlar och nacke i stället för att välgöra dem.

Jan-Tuve Truedsson

0451-830 50

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

VINSLÖV
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons