Stenssonstipendiaterna fick ta emot sina checkar

Helen Görthz och Jesper Johnsson hämtade på tisdagen sina checkar på vardera 71200 kronor. De är årets Stenssonstipendiater.
Hässleholm • Publicerad 7 januari 2003

Utdelningen från Stiftelsen Bertil Stenssons universitetsfond sker årligen i samband tingspredikan i Hässleholm. Fonden är resultatet av en donation som småbrukaren Bertil Stensson i Sörby vid Vinslöv, gjorde. Han var ogift, hade inga barn, och bestämde att merparten av hans kvarlåtenskap skulle placeras i en fond, berättar testamentsexekutorn Erling Roth. – Fondens ursprungsbelopp blev cirka 850000 kronor och avkastningen delars varje år lika mellan en teologie och en medicine studerande. De ska visa goda studieresultat och ha anknytning till Hässleholms kommun. Stipendierna delades ut av Hässleholms nye lagman Jörn Jacobsson och Erling Roth, som sade att det var imponerande prestationer som de två uppvisat. Helen Görthz, som är blivande präst, berättar att hon ska använda de mesta pengarna till att finansiera det kommande profilåret vid pastoral-institutet samt till litteratur. – Eftersom jag pluggat färdigt om ett halvår, tar min examen i juli och inte får bo kvar studentkorridor, ska jag använda pengarna till bostad. Det säger Jesper Johnsson som i höst fortsätter vikariera som akutläkare, därefter ska gå vidare på AT-tjänst. Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50 jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.