Annons

Stor skördefest på Hovdala Nyrenoverade logen från 1680 invigs som samlingslokal

HÄSSLEHOLM. Nu på söndag blir det stor skördefest vid Mickelsmäss på Hovdala slott. Föreningen Hovdala vänner som för första gången står som arrangör för skördefesten på Hovdal hoppas att det ska bli en tradition och trivsam samling för alla i Göingebygden.
Hässleholm • Publicerad 26 september 2001
Anor från 1680. Den stora logen på Hovdala slott har genomgått en viss renovering och ska nu invigas som ny samlingslokal på Hovdala i samband med skördefesten på söndag. Bilder:
Anor från 1680. Den stora logen på Hovdala slott har genomgått en viss renovering och ska nu invigas som ny samlingslokal på Hovdala i samband med skördefesten på söndag. Bilder:Foto: 
Räknar med mycket folk. Arrangörsstaben från vänster Sune Sylegård, Hovdala Vänner, Anders Forsare Studiefrämjandet, Bo Sjögren Göinge Trädgårdssällskap och Karin Carlsson från Hovdala slottsförvaltning räknar med stor uppslutning kring årets skördefest på Hovdala.
Räknar med mycket folk. Arrangörsstaben från vänster Sune Sylegård, Hovdala Vänner, Anders Forsare Studiefrämjandet, Bo Sjögren Göinge Trädgårdssällskap och Karin Carlsson från Hovdala slottsförvaltning räknar med stor uppslutning kring årets skördefest på Hovdala.Foto: 
Bild:
Bild:Foto: 

Mickelsmäss var förr en mycket betydelsefull tidpunkt på året. Skörden var bärgad och de anställda hade en veckas ledighet, En vecka som gårdarnas pigor och drängar, antingen ägnades åt olika förlustelser eller att flytta till nya arbetsplatser. Förutsättningarna för att årets skördefest på Hovdala är de bästa. I år har nämligen arrangörerna tillgång till den nyrenoverade logen med anor från 1680. Alla utställningarna är förlagda till den 500 kvadratmeter stora logen. Den nyrenoverade logen som bland annat kommer att användas som samlingslokal, ska invigas av kommunfullmäktiges ordförande Catharina Månsson. De äldsta delarna av logen är från 1680 och har skyttegluggar i den tjocka stenmuren mot Hovdalaån. Vissa ombyggnader på de gamla stenmurarna som omger logen har skett under årens lopp, bland annat förstördes en del av taket i samband med en åskbrand i slutet av 1800-talet, där blixten slog ner och antände ett storkbo som fanns på taket. Ett nytt tegel- och plankgolv har lagts inne i logen, stenväggarna har lagats och kalkats. Dessutom har det blivit förrådsutrymme i en del av logen. Det blir en hel del hemslöjd bland utställningsföremålen och dessutom får besökarna tillfälle att studera linberedning, räfstillverkning, repslagning med mera. Göingebygdens biologiska förening har i år förlagt sin traditionella svamputställning till Hovdala. Föreningen presenterar olika svamparter och hjälper besökarna att artbestämma de svampar som osäkra plockare har med sig till utställningen. Ett intressant inslag i skördefesten är givetvis den stora finalen i odlingstävlingen om Studiefrämjandet i år förlagt till Hovdala. Här kommer man att kora den största pumpan, största rättikan, roligaste moroten och det vackraste pumpa-arrangemanget. Nybildade Göinge trädgårdssällskap som redan har 180 medlemmar får en särskild avdelning där medlemmarna kommer att sälja vackra perenner. För underhållningen under skördefesten svarar Folkdanslaget, Göingegillet samt Göinge Musickanter. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons