Annons

Stort intresse för nysatsning på Engelska skolan: ”Över förväntan”

Den 19 augusti är det skolstart för Internationella Engelska skolan och deras nysatsning på årskurserna F–3. Intresset har varit stort, uppemot 70 elever beräknas börja.
– Över förväntan. Vi har full förskoleklass och har även fyllt årskurs två. I dagsläget finns några platser kvar i årskurs ett och tre, säger rektor Maria Hall.
Hässleholm • Publicerad 10 juli 2024 • Uppdaterad 12 juli 2024
Rektor Maria Hall är positivt överraskad över gensvaret på skolans nysatsning på årskurserna F–3. ”Över förväntan”, säger hon.
Rektor Maria Hall är positivt överraskad över gensvaret på skolans nysatsning på årskurserna F–3. ”Över förväntan”, säger hon.Foto: Lasse Ottosson

Starten av F–3 innebär att Internationella Engelska skolan blir en F-9 skola.

– Vi är jätteglada över att vi nu kan fylla på underifrån, säger Maria Hall.

Annons

Syftet med satsningen är just att få in eleverna från början på Internationella Engelska skolan.

Stefan Larsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Stefan Larsson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.Foto: Pontus Svensson

– Nu kommer eleverna till oss i årskurs fyra från många olika skolor i kommunen. Det är en stor vinst för eleverna och vårdnadshavarna att vi på det här sättet kan följa och hjälpa eleven från början, förklarar Maria Hall.

Vad är det som lockar med er skola?

– Flera uppskattar att vi ska ha max 20 elever per klass. Många är också nyfikna och tycker det är bra att eleverna får läsa engelska tidigt.

Fast när det gäller F–3-eleverna är det svenska som gäller i första hand, betonar Maria Hall.

– Största satsningen är på svenska språket och lärarna är legitimerade svenska lärare. Vi arbetar ungefär på samma sätt som andra skolor med elever i de här åldrarna, skillnaden här är att barnen möter engelsktalande kringpersonal i sin vardag så att de på ett lekfullt sätt kan använda engelska tidigt, resonerar Maria Hall.

Förutom befintlig personal har två legitimerade lärare rekryterats till satsningen. Även lokalerna på skolans nedre plan, som tidigare hyste en annan verksamhet, är ombyggda och väntar på de nya eleverna.

– Nu ska vi även satsa för att förbättra utemiljön, vilket blir en förbättring för hela skolan, säger Maria Hall.

”Grovt räknat kan man säg att varje elev kostar kommunen 100 000 kronor i lärarlöner och lokaler.”
Stefan Larsson (M) ordförande i barn-och utbildningsnämnden

Internationella Engelska skolans nysatsning påverkar den kommunal skolan, inte minst ekonomiskt. Stefan Larsson (M), ordförande i barn-och utbildningsnämnden, blir förvånad när han hör att uppemot 70 barn beräknas börja.

– Senast jag fick rapport handlade det om 44 elever, säger Stefan Larsson samtidigt som han betonar att det är bra med valfrihet för vårdnadshavare och elever.

Annons

Kommunens kostnader i sammanhanget beror på att skolorganisationen inför resten av läsåret ligger fast, även om det försvinner elever från den kommunala skolan. Flera skolor och ett stort antal klasser kan komma att påverkas av Internationella Engelska skolans satsning på F–3-elever.

– Grovt räknat kan man säg att varje elev kostar kommunen 100 000 kronor i lärarlöner och lokaler. Har vi då exempelvis en klass som i stället för beräknade 25 elever blir 23 så står vi kvar med samma organisation, förklarar Stefan Larsson.

Han räknar dock med att den kommunala skolorganisationen ska kunna hantera den nya situationen på tre års sikt.

Oavsett vilken sorts skola man bedriver, kommunal eller friskola, är sjunkande födelsetal och därmed ett minskande elevunderlag ett faktum.

– Från 2023 och 2024 kan man se att födelsetalen sjunker kraftigt. Håller detta i sig även 2025, 2026 och 2027 handlar det om cirka 400 färre barn som ska börja skolan och då är vår organisation alldeles för stor, resonerar Stefan Larsson.

Det i sin tur innebär att kommunen måste anpassa skolans organisation.

– Vi måste följa det här noga och se var minskningen sker, om det är i centrala Hässleholm, i tätorterna eller på landsbygden, resonerar Stefan Larsson.

Hässleholm följer därmed en trend, som löper både nationellt och internationellt.

– Trenden är man väljer att föda sina barn senare i livet och fler väljer att inte skaffa barn alls, konstaterar Stefan Larsson.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons