Annons

Carl-Johan Bauler: Störta kungen, lämna EU och förbjud allt köttätande

Kungen måste störtas och Sverige borde snarast lämna EU. Inför även omedelbart stopp för bensinbilar, förbjud allt köttätande, fördubbla alkoholskatten, låt barnen bestämma allt i skolan och byt konsekvent ut han och hon mot hen i svenska språket.
Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Krönika • Publicerad 31 maj 2024
Carl-Johan Bauler
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Sofia Åström

Stoppa allt stöd till Ukraina och bjud in Vladimir Putin till ”Allsång på Skansen”, där han (i bar överkropp och med lätta danssteg) tillsammans med Pernilla Wahlgren får leda allsångspubliken och hela svenska folket i vackra ryska folklåten ”Kalinka”.

Va f-n är det här, undrar ni? Jo, vansinnigheterna ovan illustrerar rätt väl hur det skulle kunna gå när illasinnat folk använder AI-teknik (artificiell intelligens) för att luras, bedra, desinformera och underminera.

Annons

Ovan uppräknade tosigheter är så långt i från mig som person och skribent man kan komma, men skulle vara fullt möjligt att trovärdigt kabla ut på nätet och i sociala pissoirer i mitt namn.

Vanligare än att hacka krönikor av min typ, är dock att använda AI för att skapa falska röster, bilder och filmer. Ja, till och med personer. Exempelvis avslöjades hur EU-kommissionär Ylva Johansson lurades när hon trodde att hon hade ett videomöte med Kievs borgmästare, förre superboxaren Vitalij Klytjko.

Den falske borgmästaren (skicklig skådis eller rent AI-fusk är inte klarlagt) ville hela tiden vända samtalet till att få Ylva Johansson att tala illa om ukrainska flyktingar.

Vad är då AI? Jo, i kortaste korthet en maskins förmåga att visa människoliknande drag, såsom resonerande, inlärning, planering och kreativitet. Den snabba utvecklingen på området gör det är svårt att skilja äkta från falskt.

Tekniken för att skapa och manipulera bilder, filmsnuttar, röstinspelningar med mera kallas med den ursvenska termen för ”deepfakes”, vilket betyder datorframställd förfalskad information.

Kan användas till allt från att klistra kändisars huvuden på porrskådisar i full aktion eller, förmodar jag, göra en film där Vladimir Putin (i bar överkropp) smådansar med Pernilla Wahlgren på Skansens scen, medan publiken sjunger och vansinnesklappar till ryska folksången ”Kalinka”.

Ovan uppräknade exempel kan klassas som ganska harmlösa. Fast för den som är ute i illvilliga syften kan tekniken bli livsfarligt, genom möjligheter att komma med trovärdiga berättelser som splittrar, spär på hat och gör vänner till fiender. Särskilt om du bara luras lite eller lagom, och hela tiden behåller ett korn av sanning i lögnen. Talesättet att en bild säger mer än tusen ord stämmer på ett kusligt vis på pricken, eftersom det blir allt svårare att med säkerhet säga vad bilden egentligen säger.

Leker man med tanken går det även bra att göra en lista över datafixat fusk man verkligen skulle vilja se och önska vore sanning. Exempelvis:

En film där Donald Trump säger att allt tal om valfusk i det förra presidentvalet, där han förlorade, var just fusk och ljug. Avslutat med: ”Jag drar mig nu tillbaka till Florida för att spela golf, färga håret och skänka pengar till välgörenhet”.

Eller varför inte en där tidigare nämnde Vladimir Putin berättar att Ryssland omedelbart lägger ner vapnen och lämnar Ukraina och avslutar: ”Själv åker jag till min datja (дача) för att titta på Allsång på Skansen”, och tittar småleende in i kameran.

Annons

Och gärna en rulle med tidigare tv-meteorologen John Pohlman, 88, där han berättar att klimatkrisen nu är löst och även riktar sig till Greta Thunberg och säger: ”Det är dags att avsluta arresteringsturnén. Kamma dig, skaffa ett jobb och börja betala skatt i stället”. Det hela kan avslutas med att John Pohlman, även jazzpianist, spelar den gamla dängan ”We'll meet again”.

Tja, fantisera kan man ju alltid, så här i sköna majs allra sista skälvande timmar innan ljuva juni bryter ut.

”Talesättet att en bild säger mer än tusen ord stämmer på ett kusligt vis på pricken, eftersom det blir allt svårare att med säkerhet säga vad bilden egentligen säger.”
Annons
Annons
Annons
Annons