Studenter syr sina egna klänningar

Om en knapp månad är det studentdags. Vad passar då bättre än att de elva avgångseleverna från textil- och konfektionsprogrammet syr sina egna student- och balklänningar?
Hässleholm • Publicerad 12 maj 2003
Liljana Abboud mannekängar framför sina klasskamrater i den värmande vårsolen. BILD:LASSE OTTOSSON
Liljana Abboud mannekängar framför sina klasskamrater i den värmande vårsolen. BILD:LASSE OTTOSSONFoto: 

–  Vi har fått göra allt själva, från skiss till färdig klänning. Det är klart att vi fått hjälp med viss sömnad och sådant men hela ansvaret att klänningen blir klar ligger hos oss, berättar Madelene Rossander.

– Några av tjejerna, till exempel Liljana Abboud har suttit och broderat på varenda paljett på sina klänningar för hand. De har lagt ner åtskilliga timmar på det jobbet, mer än lektionstimmarna i skolan, berättar deras klassföreståndare Margareta Heinmert. Jacobskolans textil- och konfektionsprogram har riksintag och det är ungefär 50 sökande till 16 platser varje år.

Man lär sig bland annat att arbeta med kläder och textilier i en spännande utveckling av nya arbetsmetoder och teknik.

Dessutom består utbildningen också av åtta veckors praktik och inblick i en spännande bransch. –  Det är en populär utbildning med gott rykte, berättar Margareta Heinmert. Utbildningen ger verkligen grunden till flera yrken.

För många av tjejerna är framtiden ganska oviss, någon ska jobba, en annan vet inte, en tredje ska söka till en skräddarutbildning men de flesta vet inte riktigt. En som däremot har siktet klart är Annika Göth.

–  Jag ska bli designer, helt klart. Det har jag alltid velat. Man måste ha en del kontakter, sedan kostar det mycket pengar att gå på design- och modeskolor, berättar hon vidare.

– Men det är helt klart en dröm!

Helena Carlsson

0451-830 50

nyheter@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.