GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svanar som smutsar ner får dödas

Två sångsvanar som flyttat in i nötkreaturens ligghall förorenar foder och uppträder aggressivt. Nu får gårdens ägare tillstånd att döda svanarna.
Hässleholm • Publicerad 28 maj 2019
Ett par sångsvanar (Cygnus cygnus) ställer till oreda på gården och får nu avlivas.
Ett par sångsvanar (Cygnus cygnus) ställer till oreda på gården och får nu avlivas.Foto: Karl-Roger Karlsson

Två sångsvanar (Cygnus cygnus) flyttade in i boskapets ligghall och började ställa till oreda. De går på foderbordet, vilket gör att fodret förorenas, och uppträder dessutom aggressivt, vilket försvårar arbetet med djuren och inskränker familjens rörelsefrihet på gården.

Länsstyrelsen ger därför tillstånd att fälla svanarna, med stöd av jaktförordningen.

Sångsvanarna orsakar allvarlig skada och förebyggande skrämselåtgärder har haft synnerligen begränsad effekt, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Till saken hör även att sångsvanens bevarandestatus är gynnsam i landet. Som ett villkor för skyddsjakten ingår att ägaren har förmåga att skilja på sångsvanen Cygnus cygnus och den betydligt ovanligare sångsvanen Cygnus columbianus.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.