Tallparken firades med dans

350 finklädda och festsugna gäster sitter till bords när firandet av Tallparkens 100-årsjubileum tar sin början. Ordföranden Agne Fredriksson hälsar välkommen i tidstypiska kläder.
Hässleholm • Publicerad 14 april 2014
Kjell Wendel visar gästerna till rätta när de anländer till 100-årsjubilerande Tallparken.
Kjell Wendel visar gästerna till rätta när de anländer till 100-årsjubilerande Tallparken.Foto: Foto: Peter Åklundh
Väninnorna Karin Betrander och Ann-Sofie Andersson.
Väninnorna Karin Betrander och Ann-Sofie Andersson.Foto: Foto: Peter Åklundh
Agne Fredriksson visar gästerna de ursprungliga delarna av Tallparken.
Agne Fredriksson visar gästerna de ursprungliga delarna av Tallparken.Foto: Foto: Peter Åklundh

– Det är väldigt, väldigt kul att få vara med om detta som ordförande, säger han och hälsar välkommen till 100-årsfirandet.

– Men då undrar ni vad som är 100 år, fortsätter han.

– Du, ropar några.

– Ja, det kan man tro, svarar han och skrattar.

Sedan pekar han ut de delar av parken som finns kvar sedan den byggdes. En stund innan satt han inne i styrelserummet med ett glas rödvin och filade in i det sista på jubileumstalet.

– Jag har filat på det i många nätter, man vill ju göra något roligare av det hela, förklarar han och visar de tidstypiska kläderna han fått låna av hembygdsföreningen.

– De är 100 år gamla, det är förbaskat roligt, säger han.

Anslagstavlan i styrelserummet är full med bilder på alla band som spelat i parken genom åren. Agne Fredriksson reser sig och pekar på en bild med Flamingokvintetten.

– Alltså, jag tog ju hit när de var här, säger han och berättar att han började komma till Tallparken i slutet på 70-talet.

Hur mår 100-åringen?

– Vi mår väldigt bra, vi har varit i svackor, men nu är det bara uppåt och det ser ljust ut. Vi investerar väldigt mycket och det är väldigt, väldigt kul.

Bandet som fått äran att spela på 100-årsfesten heter Glenn-Endys och medlemmarna byter om som bäst backstage borta vid scenen.

– Det är ju en ära och ett gott betyg att vi blev utvalda, säger Glenn Ohlsson som spelar bas, gitarr och sjunger i bandet.

De spelar i Tallparken ett par gånger varje år.

– Det är ett toppenställe med jättetrevlig och dansant publik. När vi har varit här har det alltid varit mycket folk, det är kul, säger Glenn Ohlsson.

Ann-Sofie Andersson har kommit hela vägen från Helsingborg, dels för festen, dels för bandet.

– De är suveräna, säger hon efter att ha kramat om Bosse Persson från Höör.

– Det är så roligt att vara här och dansa och träffa gammalt och nytt folk, fortsätter hon.

Vid ett av de vackert dukade borden intill dansgolvet sitter Britt och Karl-Åke Walter med Anita och Kjell Andersson. Båda paren bor på gångavstånd från Tallparken och besöker den ofta sedan många år tillbaka.

– Det är byns samlingspunkt, säger Britt Walter.

Anita Andersson minns att folk stod upp och väntade in dansen när hon var yngre. I dag sitter folk ner eller går runt och bjuder upp.

– Här är så god stämning och maten är alltid god. Det är behagligt här inne, hoppas parken får leva kvar, säger hon.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
Peter Maunula
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.