Annons

Tandläkare från norra Skåne åtalas

HÄSSLEHOLM. Chefsåklagare Gertrud Holm från ekobrottsmyndigheten i Malmö lämnade på tisdagen in en stämningsansökan till tingsrätten i Hässleholm, där hon åtalar en tandläkare från nordöstra Skåne, för försvårande av skattekontroll. Tandläkaren åtalas för att ha undanhållit 210000 kronor under verksamhetsåret september 1996 till sista augusti 1997.
Hässleholm • Publicerad 1 augusti 2001

Tandläkaren har drivit sin praktik i aktiebolagsform. I egenskap av styrelsemedlem i bolaget har han varit ansvarig för att bolagets bokföringsskyldighet fullgjorts på ett föreskrivet sätt. Chefsåklagare Gertrud Holm anser att tandläkaren under bokföringsåret 96-97 gjort sig skyldig till grov oaktsamhet åsidosatt bokföringsskyldigheten. Bolagets intäktsredovisning har varit bristfällig. Verifikationer saknas till bokförda betalningar och en del intäkter har inte bokförts. Det var i februari 1999 som det beslutades om en revision av tandläkarens bolag. Vid granskning av bokföringsunderlaget för verksamhetsåret 1996-97 så hade bolaget fått in närmare 900000 kronor i intäkter, men i deklarationen redovisades knappt 690000 kronor. Skattemyndighetens kontroll har således visat att tandläkaren inte betalat skatt på 210000 kronor. Genom att jämföra de tandvårdsräkningar som tandläkaren skickat till Försäkringskassan och de belopp som tandläkarens bolag tagit upp i deklarationen, så har det framkommit att tandläkaren glömt att bokföra många intäktsposter. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

Av Ewe Nilsson 0451-83050
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons