Tänt i kol- milan

HÄGLINGE. Klockan 19 i går kväll höll den församlade skaran från Häglinge med omnejd andan. Kolmilan skulle tändas. ”Tänk om den exploderar”, viskade någon.
Hässleholm • Publicerad 22 juli 2002

Planeringen av kolmilan har pågått länge. – Vi fixade veden redan i vintras, eftersom det ska vara riktigt torrt, berättar Magnus Nyman. Veden har huggts i lämpliga längder och i lördags färdigställde Häglinge sockengille kolmilan. Bräder lades ut i botten för att bilda luftkanaler in till milans mitt. Runt centrum, som fungerar som skorsten, staplades veden sedan så att milan fick sin konform. – Därefter lade vi på ett tjockt lager av färsk granris och utanpå alltihop massor av grus för att luften inte ska komma in till elden, säger Magnus Nyman. Till sin hjälp hade sockengillet en kolmilexpert, Stig Andersson från Kåveröd. Men han fanns inte med i söndagskväll då milan skulle tändas. Det dröjde dock inte länge förrän milan började att pusta ut tjock vit rök. Det hela verkade gå efter ritningarna. – När det väl tagit sig, ska man minska syretillförseln till ett minimum. Det är samma process som vid torrdestillation i skolans kemilaborationer. Trät hettas upp utan syretillförsel. Resultatet ska bli träkol. – Kanske det blir aktivt kol, hördes en förväntansfull röst säga. – Vi ska ha grillkolen till våra grillfester och kanske kan vi sälja lite, konstaterar Magnus Nyman i sockengillet. Bland publiken fanns också en norrlänning, Alfonsson, som kolat många milor under krigsåren. – Vi gjorde inte på riktigt samma sätt, men vi tillverkade mängder av träkol för både järnframställning och till gengasaggregaten. Bredvid kolmilan har man rest ett militärtält. Milan ska nämligen passas under hela tiden tills den är klar. – Det tar minst en vecka och vi har delat in oss i lag så att vi har passning dygnet runt. Dock är passen långa, så fler intresserade till vaktstyrkan är välkomna, säger Håkan Lundberg. Under den kommande veckan arrangeras förströelse vid kolmilan varje kväll. – På måndag kväll klockan 19 blir det berättarafton om Ankhult – en skatteby i Häglinge. Tisdagkväll blir det en ny berättarafton, antagligen om Dan Anderssons liv och verk, men här kan ske en ändring. Onsdagen den 24 juli bjuds det på en byvandring i Häglinge med samling på församlingshemmets parkering. På torsdagskväll blir det Kolrock, en akustisk musikupplevelse i sommarnatten och på fredag bjuder man på en resa i fantasi och saga med Mickel i Långhult. Rubriken är fantasieggande: ”När dimmorna lägrar sig kring milan”, berättar Håkan Lundberg. Nästa lördag är det tänkt att milan ska släckas. – Men det vet vi inte så noga, konstaterar Paul Persson i Häglinge. Han är ordförande i Häglinge sockengille som arrangerar kolningen tillsammans med Studiefrämjandet i Hässleholm. – Det är ju första gången vi gör det! Visst låter det som att det ska bli en spännande vecka i Häglinge. Kolmilan ligger bakom bangolfbanan vid Bosarpssjöns badplats. Skyltar finns att följa från Häglinge. Alla är välkomna dit, speciellt till kvällsarrangemangen, som kostar 40 kronor. Samtliga startar klockan 19. bo.erlandsson @kristianstadsbladet.se

Av Bo Erlandsson 0451-83050
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.