Annons

Teatern som kom, sågs och SEGRADE

Hässleholm • Publicerad 27 mars 2001
Nervöse brevbäraren! Frenne Frennesson debuterade 1939 i Gumlösa JUF-teater.
Nervöse brevbäraren! Frenne Frennesson debuterade 1939 i Gumlösa JUF-teater.Foto: 
Guld i Östersund. Gert Jönsson visar plaketten som bevis på att man blev amatörteatermästare 1954.
Guld i Östersund. Gert Jönsson visar plaketten som bevis på att man blev amatörteatermästare 1954.Foto: 

Det hade varit förbaskat roligt att ta upp pjäsen igen.

–Det är bara ett problem; nu kan vi bara spela i femte och sista scenen, säger Nisse Petersson i Fjärlöv vid Gumlösa.

Annons

Gumlösa JUF-teater kom, sågs och segrade; och sågs igen på Östersunds Teater sommaren 1954. JUF (jordbrukarnas ungdomsförbund) hade sin förbundsstämma i Jämtland och Gumlösa hade kvalificerat sig till teatertävlingen efter att ha blivit bäst i Kristianstads län.

–Oh, vad det var roligt. Du kan tro det kändes bra när vi vunnit över grannklubben i Stoby och vi fick åka iväg till Östersund. Tävlingen gick på fredagen och vi var helt inställda på att vi skulle köra hemåt igen mot Skåne på lördagen, säger Gunhild Jönsson.

–Där var bland annat ett kaxigt lag från Stockholm som menade att vi från vischan inte hade något att komma med, utan gjorde bäst i sticka hem. Det var bara ett men, domarna tyckte annorlunda. Vi fick 98,5 poäng av hundra möjliga.

–Istället blev det stockholmarna som åkte hem och vi kom iväg först på måndagen. Det lag som vann skulle spela upp sin föreställning på Östersunds teater. Så vi fick spela upp ”I ett för allt” en gång till, berättar Gunhild Jönsson. ”I ett för allt” är ett bygdespel av Hertha Odeman i fem scener från Amerikafeberns dagar, ett väldigt allvarligt drama. Kruxet är att det förflyter elva år mellan fjärde och femte scenen, fortsätter Nisse Petersson.

–Att sminka och göra sig gammal är inget problem. Men att få fram en ung man av en gubbe på 70, låter sig inte göras. Så det blir nog ingen nypremiär trots allt.

Resan till Östersund var också fyllt med lustigheter, fortsätter Gert Jönsson som var med om att köpa in ”turnébussen” från grishandlare Ek i Vinslöv.

–Han hade en gammal televerksbil som vi fick ta över. Men den tog mer olja än bensin och i Mjölby gick det hål på ljuddämparen.

–Men hur som helst vi kom fram med rekvisita och allt, efter att bland annat ha övernattat på höstänget på en bondgård utanför Sundsvall.

–Ja i fjorårshö, du skulle ha sett hur vi såg ut i ansiktet på morgonen. Det var sannerligen sminkning det, säger Gunhild Jönsson och skrattar.

jan-tuve.truedsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons