Tid att dricka brunn i Tyringe

Hässleholm • Publicerad 28 maj 2003

Dricka brunn är Tyringes äldsta tradition. Troligen dessutom den äldsta och den första stora turistattraktionen i Hässleholms kommun.

– Ända sedan början av 1900-talet, då Tyringe inledde sin era som kurort, har Radiumkällan varit välbesökt. Det säger Rolf Rantzow, ordförande i Företagarna i Tyringe som tillsammans med Lions Club återupplivade brunnsdrickningstraditionen för sjutton år sedan.

– Redan på den tiden ansågs vattnet hälsosamt. Dessutom ligger Radiumkällan i ett mycket naturskönt område som heter Paradiset. Det är många som fortfarande hämtar sitt dricksvatten där.

När kurortstraditionerna försvann glömdes också brunnsdrickningen bort. Traditionen återinfördes av dåvarande hantverks- och industriföreningen. Det blev succé och sedan 1986 dricker man brunn sista fredagen i maj.

I år erbjuder arrangörerna källvattenservering, korvgrillning, lotterier ock speciell utlottning till dem som dricker ur sina brunnskrus. Göinge Dragspelsgille och Tyringe skolorkester medverkar. Det blir även utnämning av Årets Tyringebo, också det en gammal tradition.

Jan-Tuve Truedsson

TYRINGE
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.