Annons

"Trädgården är läkande"

Hässleholm • Publicerad 5 september 2003

– Utan trädgården hade jag aldrig kommit tillbaka så bra, säger Gerd Johansson, Hässleholm, som blivit nervopererad i ryggen. Vi träffar henne i trädgården tillsammans med Brita Dahlberg, Vinslöv och Evy Sandberg från Vanneberga, som också lovordar träningsträdgården.

– Växterna är läkande. Jag har stark medicinering men här har jag kunnat glömma värken när jag får jobba och påta i jorden, så och plantera blommor. Trädgården har varit till väldigt stor nytta påpekar Gerd Johansson, och berättar att hon var på väg att bli förlamad i ena benet och blev opererad med förtur.

Annons

– På Evy har den gjort ännu större underverk. Hon var helt förlamad när vi träffades. De fick ställa sängen rakt upp när hon skulle vara uppe. Nu har hon även släppt rullstolen.

– Det är sant påpekar Evy Sandberg. När jag klippte invigningsbandet i maj satt jag i rullstol. Jag hade blivit förlamad efter en infektion.

– Det känns hårt då man bor i hus och inte har varit ute i trädgården i år. Här fungerade sålådorna utmärkt, det gick att komma in med rullstolen, men nästa år ska jag jobba hemma i trädgården igen.

– Men det är inte bara för trädgårdsarbetet jag varit här, här har jag också varit och lärt mig då jag skulle börja gå på nytt.

Brita Dahlberg som blivit benamputerad och fått protes, har efter sin sjukhusvistelse bott på Tyringe sjukhem i tre veckor. Huset kan jag inte tillbaka till, men flyttar snart tillbaka till Vinslöv då jag fått en plats på Vallmogården, säger hon.

– Jag kommer att sakna trädgården men hoppas få komma tillbaka när jag ska träna.

– Trädgårdsarbetet ligger inte för mig. I stället har jag njutit och tittat på när de andra jobbat, säger Brita Dahlberg.

– Ja sysselsättningsminister, instämmer kompisarna. Tonen i Lustgården är hjärtligt, man fröjdas och finner livskvalitet. Precis som målet var för det här utvecklingsprojektet.

Jan-Tuve Truedsson

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons