Trädgårdsarbete bra hjälp i tillfrisknandet
Träningsträdgården på sjukhuset i Hässleholm invigdes för snart fyra månader sedan. I onsdags var en del patienter där för att kröna första årets odlarmödor med skördefest, löksoppa och äppelkaka. Fröet till det nya rehabiliteringskonceptet hade såtts många, många år tidigare.
– De här tankarna har funnits i alla fall tio-femton års tid, men det blev mer konkret och allvar år 2000, säger sjukgymnast Brita Larsson.
– Då hade tiden verkat för oss. Det människan vetat i alla tider har forskarna nu vetenskapligt bevisat: att trädgårdstäppan har positiva effekter på hälsa och tillfrisknande.
– Trädgården blev också en av pusselbitarna i konceptet hälsofrämjande sjukhus, och EU-projektet för att avdelningar här på sjukhuset ska arbeta närmare varandra. Rent praktiskt är det sjukgymnasterna och arbetsterapeuterna på Somatisk Rehab som drivit utvecklingsprojektet, men det finns många avdelningar som är "intressenter" i träningsträdgården. Tillsammans har man bildat en trädgårdsgrupp och överlämnat en mycket detaljerad önskelista till landskapsarkitekt Anna Tott.
– Det var nämligen 2000 som vi fick klartecken från sjukhusledningen att anlita en landskapsarkitekt. Hon ritade det här fina förslaget och lyckades infria det mesta av våra önskningar.
– 1 november i fjor påbörjades anläggningsarbetet, och sedan gick det som på räls fram till invigningen den 13 maj, påpekar Brita Larsson.
– Då var intresset också stort för det vi hade gjort, både från patientföreningarna och rehabteamen runt om i kommunerna. Träningsträdgården hamnade inte på någon undanskymd bakgård på sjukhusområdet. I stället ligger den kaxigt som ett nav mitt i centrum, och med de olika avdelningarna placerade runt om. Det är viktigt för att få alla att stanna upp, få en aha-upplevelse, menar sjukgymnast Charlotte Linderoth.
– Trädgården är uppdelad i olika "hörn". Det finns en träningshörna med trappor, olika höjder och slänter. Ett uterum med bänkar där man kan slå sig ner och känna doften av rosmarin och höra vattenporl. Vi har ett kombinerat lusthus och växthus med vinranka och olivträd. Det finns odlingsbord där vi tidigare skördat nypotatis och nu har dragit upp härliga morötter.
– Nu ska vi tillsammans med brukarna och i trädgårdsgruppen planera vilka lökar som ska planteras inför våren och hitta ett fint fågelbord. Trädgården ska inte bli en "sommarfluga", utan också kunna användas på vintern även om utevistelsen inte blir så lång. För att peppa oss har vi gått en trädgårdsutbildning men patienterna kan för det mesta mer om trädgård än vi. De är riktiga auktoriteter, något vi vill vidmakthålla. Att de ska få användning för sina gröna fingrar och hitta nya sätt att fortsätta med sitt trädgårdsintresse, säger sjuksköterskan Eva Aronsson.
– Det är också populärt bland patienterna att gå eller åka genom trädgården. Förr använde vi alltid kulverten vid transporter mellan avdelningarna men nu vill alla genom trädgården. Den är populär och har blivit det stora samtalsämnet mellan våra patienter.
– Det är de vardagsnära problemen som våra patienter tränar att övervinna. Det kan man göra naturligt här men inte i vår gymnastiksal. Trappor, gå i singel med rollator. Men trädgården är också en plats där man kan finna frid, eller sitta och prata i avskildhet, påpekar Charlotte Linderoth.
– Trädgården är också ett sätt att hjälpa en hjärnskadad att återfå sina minnesbilder. Det är bevisat att dofter och synintryck kan öppna dessa vägar. Gammaldags perenner och grönsaker är igenkännande, påpekar Brita Larsson.
Fotnot:
Merparten av patienterna kommer för geriatrisk rehabilitering, det vill säga strokepatienter som fått hjärnblödning eller propp i hjärnan, samt demenssjukdomar. Geriatrik betyder läran om åldrandets sjukdomar.
Andra brukare av träningsträdgården är bland annat amputerade och personer med neurologiska sjukdomar, men givetvis är sjukhusets alla patienter och deras anhöriga välkomna i trädgården.
Jan-Tuve Truedsson
0451-830 50
jan-tuve.truedsson
@kristianstadsbladet.se