Annons

TransLink i Hässleholm läggs ner

HÄSSLEHOLM. 41 anställda på TransLink, före detta Briab i Hässleholm, sägs upp. All verksamhet i Hässleholm ska avvecklas före årsskiftet. De anställda fick beskedet av koncernens vd Glenn Torkelsson på onsdagsmorgonen.
Hässleholm • Publicerad 28 juni 2001
– Vi kan inte flytta med till Kilafors, säger Niklas Jeppsson och Uno Eriksson med 19 respektive 17 års anställning på företaget.Bilder: TOMMY SVENSSON
– Vi kan inte flytta med till Kilafors, säger Niklas Jeppsson och Uno Eriksson med 19 respektive 17 års anställning på företaget.Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Område 3: Mellan Ifö-verken och Skräbeån
Område 3: Mellan Ifö-verken och SkräbeånFoto: 
– Ett förhastat beslut, tycker Bertil Jönsson, SIF-klubbens ordförande.
– Ett förhastat beslut, tycker Bertil Jönsson, SIF-klubbens ordförande.Foto: 

– Ett oerhört dystert besked, tycker Bertil Jönsson, ordföranden i SIFs fackklubb. Han är kritisk till beslutet.

– Vi är medvetna om att vi brottats med lönsamhetsproblem, men vi blev tidigare lovade ytterligare ett år för att komma tillrätta med problemen. Därför kom nedläggningsbeslutet som en kalldusch, i synnerhet som vi satt in åtgärder som ännu inte hunnit verka, säger han.

Annons

TransLink är Sveriges största tillverkare av tunga släpvagnar. Förutom anläggningen i Hässleholm sker samma slags tillverkning i Kilafors. Dit ska nu all släpvagnstillverkning koncentreras för att produktionen ska bli effektivare. Företaget har också tillverkning av växelflak i Laholm, som dock inte berörs av beslutet.

– Det har inte varit någon hemlighet att verksamheten i Hässleholm gått med förlust de senaste åren, uppger vd Glenn Torkelsson.

Inte ens när konjunkturen varit god har man gjort någon vinst. Och under senaste tiden har TransLink-koncernen som helhet heller inte lyckats visa någon vinst, vilket har föranlett koncernstyrelsen att ta till den beska medicinen. –  Tyvärr pekar dessutom allt på en vikande inhemsk efterfrågan på lastbilar under det närmaste året, vilket kommer att förvärra vår situation, säger Glenn Torkelsson. Han tillägger att det finns ledig kapacitet i Kilafors - om det nu mot förmodan skulle bli en konjunkturuppgång. Läget tycks inte vara hoppfullt för hässleholmsanläggningen.

– Även om alla här i Hässleholm känt till att lönsamheten varit dålig har jag full förståelse för att et sådant besked kommer som en chock. Det tar tid att smälta, men som sagt det ser inte hoppfullt ut. Troligen behöver vi 5-6 nyanställningar i Kilafors, men det är allt, säger Torkelsson. Men Kilafors är inget alternativ för Niklas Jeppsson och Uno Eriksson, som varit anställda på företaget i 19, respektive 17 år.

– Vi vill inte flytta från Hässleholm, blir det unisona svaret.

– För mig, klagar Uno Eriksson, som ska fylla 61 år är det nog kört. Det är ingen som vill ha mig. Verkstadsföretagen anställer endast ungdomar. Vi är sju stycken i min ålder här, så det ser inte ljust ut.

Men Niklas Jeppsson har dock lite hopp kvar.

– Vi får väl se vad facket kan förhandla fram för alternativ. Vi ska ha ett möte på fredag, säger han och tillägger att de inte fått en formell uppsägning än.

Som vi berättade inledningsvis är SIF-klubben kritisk till nedläggningen.

– Jag anser beslutet förhastat. Resultatet hade kunnat bli betydligt bättre om man låtit åtgärderna, som vi kommit överens om för ett halvår sedan verka ut den tid som vi sagt från början, det vill säga under ett år till, säger Bertil Jönsson, SIFs klubbordförande.

Annons

– Jag är mycket besviken, men eftersom jag fått en väldigt kortfattad information har jag inga kommentarer just nu, säger Metalls klubbordförande Mats Persson. Metall har 37 medlemmar på företaget.

Kommunalrådet Bengt Andersson, s, får nyheten av Kristianstadsbladet.

– Inte bra i det här läget, när vi nyligen nåddes av Sweparts neddragning med 60 personer. Men vi får inte hänga läpp, utan kämpa vidare för att stimulera företagsamheten i kommunen, menar han.

nyheter

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons