Tre män åtalas för datorstöld

På tisdagen lämnade kammaråklagare Eva Norberg in en stämningsansökan till tingsrätten i Hässleholm där hon väckte åtal mot två män från Malmö och en från Trelleborg för datorstölder.
Hässleholm • Publicerad 4 augusti 2004

De tre männen behövde pengar och bestämde sig därför att göra en utflykt till norra Skåne för att stjäla datorutrustning

De tre männen hann med tre inbrottsstölder i Hässleholm, Bjärnum och Markaryd innan de blev stoppade av polisen.

Tack vare ett bra polisarbete vid de en av brottsplatserna så kunde männen bindas till brotten genom bilens däckavtryck och en av gärningsmännens skoavtryck.

Genom säkrade DNA-spår från andra brottsplatser kunde en av de åtalade Malmöborna åtalas även för dessa brott och datorstölder till ett värde av drygt 90000 kronor klaras upp.

Den 3 oktober förra året gjordes ett inbrott i Ekenäs Mekaniskas lokaler vid Ekenässjön och två datorskärmar till ett värde av 9600 kronor tillgreps. I samband med inbrottet hittades blodspår från en av tjuvarna som skurit sig när rutan till verkstadslokalen krossades. Genom DNA-analys kunde en 23-årig Malmöbo bindas till såväl detta inbrottet som ett inbrott den 9 december hos Olof Nilssons Möbelverkstad i Bjärnum där det stals datorer och en dataskärmar till ett värde av 12000 kronor.

De tre männen som nu åtalas för datorstölderna åkte den 15 februari i år från Malmö till Hässleholm. På kvällen krossade de fönster till Distansapotekets lokaler i Hässleholm och stal datorutrustning till ett värde av 27000 kronor.

Färden gick sedan vidare mot Bjärnum där de tre männen krossade en rutan till Bjärnums Stålprodukters lokaler och stal en dataskärm värd 5000 kronor. De tre tjuvarna körde sedan till Markaryd där de gjorde inbrott i Nibes lokaler och stal datorer och bildskärmar till ett värde av närmare 40000 kronor.

Den polispatrull som larmats till inbrottet i Bjärnum fann tydliga däckspår och skoavtryck på platsen eftersom det var frostigt på marken. Polispatrullen körde runt i området för att försöka spåra tjuvarna. Vid Farstorpsvägen i Bjärnum fick de napp. I den stoppade bilen fanns de tre åtalade männen. Polisen konstaterade snabbt att däckmönstren på bilen stämde överens med de som fanns på brottsplatsen. Även skoavtrycken hade likheter med de spår som säkrats.

Att sedan bilen var full med datorutrustning var besvärande för de tre männen. Alla tre förnekade först att de hade något med inbrotten att göra. De berättade att de träffat en man på en parkeringsplats i Markaryd och köpt datorutrustningen för 10000 kronor.

Men med den spårsäkring som gjorts på brottsplatserna och senare DNA-analys, så höll inte de tre männens berättelse.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.