Tre pojkar åtalas för mened

På måndagen lämnade chefsåklagare Pär Andersson in en stämningsansökan till tingsrätten i Hässleholm där han väckte åtal mot tre pojkar 16 och 17 år gamla för mened.
Hässleholm • Publicerad 2 maj 2007

Det var i samband med en rättegång den 24 oktober förra året som de tre pojkarna var kallade att vittna i ett mål där en kompis till dem stod åtalad för misshandel av en annan yngling i samband med Tyringedagarna.

De tre pojkarna anklagas för att under laga ed uppsåtligen lämnat osanna uppgifter i sitt vittnesmål genom att uppge att de inte sett den misshandel som deras kompis gjorde sig skyldig till. Tingsrätten dömde ändå honom för misshandel och olaga hot. Tingsrätten fann det styrkt att han utdelat slag mot huvudet och sedan sparkat den andre ynglingen i ryggen och mot nacken när han låg på marken.

De tre pojkarna som åtalas för mened fanns i närheten, men uppgav inför tingsrätten att de inte sett någon misshandel. Tre vakter som fanns i närheten vittnade också under rättegången och dessa kunde lämna samstämmiga uppgifter om misshandeln och det var deras berättelser som lades till grund för tingsrättens dom. Tingsrätten konstaterade i domen att de tre pojkarnas vittnesmål var nära identiska och att det föreföll som om de tillsammans fabricerat ihop en historia.

Deras vittnesmål inför rätten skiljde sig också från de uppgifter som de lämnade vid de inledande polisförhören.

Vid den kommande menedsrättegången kommer de ordningsvakter som ingrep vid misshandeln att höras på nytt om sina iakttagelser, även en polis som höll de inledande förhören med pojkarna ska styrka att de tre pojkarna lämnade andra uppgifter till polisen när de hördes några veckor efter misshandeln.

Ewe Nilsson

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.