Annons

Trivsam växtvandring i Järseke

VINSLÖV. Gammaldags medicinalväxter och den frodiga skogens växtlighet, mötte de 25-talet personer som deltog i torsdagskvällens växtvandring i Järseke utanför Vinslöv. Det märks att Nävlingeåsen är näringsrik och fuktig här, säger Arne Gustavsson hos arrangerande Göingebiologerna. – Till och med ogräs som normalt är tumstora, är knähöga här på åsen.
Hässleholm • Publicerad 1 juni 2001
Arne Gustavsson, som ledde växtvandringen, och deltagarna mötte ett frodigt landskap på Nävlingeåsen vid Järseke.
Arne Gustavsson, som ledde växtvandringen, och deltagarna mötte ett frodigt landskap på Nävlingeåsen vid Järseke.Foto: Växterna frodas.

– Det var en trivsam vandring och vi såg både många kulturväxter och gamla midicinal- och läkeväxter. Vattnet som tränger fram längs åsens sluttning gör att växtligheten kan frodas inne i skogen.

– En växt som vi träffade på och som är ovanlig i Skåne är kattmyntan. Man påträffar den kring gamla hus och där folk för har levat, men idag finns det bara ett tiotal kända platser där arten växer. En av dem är Järseke, påpekar Arne Gustavsson.

Annons

Hjärtstilla som ansågs lugnande för personer med dåligt hjärta, och lungrot som är en salladsart och väldigt god till spenatstuvning enligt värdparet Gerd och Svenne Hermodsson, fick växtvännerna också stifta bekantskap med under sin vandringen.

Johannesört var också rikligt förekommande.

– Johannesört ska vara bra mot nedstämdhet. Listan över vad växterna botade är lång, men tron var också viktig för växtens förmåga att läka, säger Arne Gustavsson.

– Vi brukar ha två växtvandringar per år, dels denna och så en på sommaren som riktar sig särskilt till turister. Men

ikväll var det första gången som vi hade en lundkardborre med på exkursionen. Det är en jättestor rabarberliknande växt med en fin kardborre.

jan-tuve.truedsson@kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons