GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tufft för hemlösas förening att hitta lokal

Föreningen har kontaktat samtliga fastighetsbolag i staden i jakten på ny lokal. Utan resultat. Nu vädjar man till kommunen och Robin Gustavsson (KD) tänder ett litet hopp.
Hässleholm • Publicerad 15 januari 2020
Mars ut, sedan kan Ingela Hansson och föreningen Hemlösa i Hässleholm tvingas flytta ut från källarlokalen man hyr av IOGT-NTO.
Mars ut, sedan kan Ingela Hansson och föreningen Hemlösa i Hässleholm tvingas flytta ut från källarlokalen man hyr av IOGT-NTO.Foto: Bosse Nilsson

– Det går trögt. Vi har mejlat fastighetsbolagen men inte fått mycket respons. De som har svarat har inte kunnat hjälpa oss med lokal, säger Ingela Hansson, från Föreningen Hemlösa i Hässleholm (HIH).

I november fick IOGT-NTO Globen i Hässleholm ett bidrag på 1,35 miljoner kronor från Boverkets samlingslokaldelegation. Pengarna är öronmärkta för en satsning på ungdomar i IOGT-NTO:s fastighet och därför måste Föreningen Hemlösa i Hässleholm inom kort flytta ut från den källarlokal man hyr.

I samband med att HIH fick beskedet började jakten på ersättningslokaler, dit hemlösa kan komma för att få en bit mat, träffas och prata. HIH har blivit lovad sponsring av en företagare och hoppas på att fler följer efter. På så sätt kan man visa att man förmår att betala hyra.

Robin Gustavsson (KD) ska träffa föreningen och se om kommunen kan bistå på något sätt.
Robin Gustavsson (KD) ska träffa föreningen och se om kommunen kan bistå på något sätt.Foto: Andreas Örwall Lovén

Med tanke på att tiden rinner ut – man vet ännu inte hur länge man kan stanna i lokalen i IOGT-huset – har Ingela Hansson nu vänt sig till politiken i ett brev.

I brevet framhålls att föreningen aldrig ansökt om en krona i bidrag utan klarat sig på medborgarnas generositet och hjälpsamhet. Nu ber man istället kommunen att sondera sitt fastighetsbestånd för att se om något står ledigt att nyttja, åtminstone vissa tider i veckan.

– Det finns lokaler som står lediga under delar av veckan och som skulle passa oss ypperligt. Vi hoppas att få nyttja någon av dessa, säger Ingela Hansson.

Det handlar främst om Lyktan (öppenvård till personer med missbruksrelaterade problem) och Ljusglimten (mötesplats för personer med psykisk ohälsa) som står tomma under helgerna, men HIH är öppna för andra lokaler också.

– V har bjudit in politikerna i socialnämnden till dialog i början av februari. Vi vill visa vad vi bidrar med och hoppas att de vill hjälpa oss, säger Ingela Hansson.

Robin Gustavsson (KD), ordförande i nämnden, tänker komma till mötet.

– Vi ska dit och prata med dem, så får vi se om det går att komma fram till något.

Han har funderat kring lokalproblematiken men har inget färdigt uppslag.

– Vi behöver veta vad de behöver och när de behöver det. Vi behöver även ha information kring medfinansiering och vem som ska ha ansvar för ett hyreskontrakt. Sedan får vi se om vi kan knyta ihop något, eventuellt tillsammans med andra föreningar.

HIH har fått lite respit i och med att hyran för mars är betald.

– Vi har inte fått någon deadline av IOGT-NTO men det känns jobbigt att snart stå utan lokal för andra gången. Det är synd att de svaga i samhället drabbas.

Om man får klart med en ny lokal ökar chansen att ordna medfinansiering.

– Det finns fler företag som är intresserade av att sponsra men då måste vi ju först ha en lokal och ett hyreskontrakt.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.