Tunnelproblematiken mot en lösning

HÄSSLEHOLM. Även om ansvarsfrågan inte är löst så träffades representanter från Hässleholms kommun och entreprenören PEAB under tisdagen för att diskutera ett avtal om hur renoveringen av den omdiskuterade Vinslövstunneln ska genomföras.
Hässleholm • Publicerad 10 juli 2002

– Avsikten är att ritnings- och projekteringsarbetena ska kunna komma igång i nästa vecka så att arbetena på platsen kan starta i början av august månad, säger kommunalrådet Bengt Andersson. Det stora problemet vid tunneln i Vinslöv är den underminering av grus och sand som skett under brobygget genom att stora grundvattenmängder pumpats bort från området. Genom denna vattenpumpning har grus och sand förts bort från området. Det har i utredningen konstaterats att det varit fel i den ursprungliga beräkningen. Tio gånger så mycket grundvatten än vad som var beräknat har måst pumpas bort från området för att hålla vattnet borta från vägbanan i tunneln. För att få stabilitet i järnvägsbron så måste man på något sätt återföra massor under järnvägsbron. – Hur detta ska utföras är experterna inte eniga om. Det finns vissa som säger att det vore bättre att bygga en helt ny tunnel en bit ifrån den nuvarande, säger kommunalrådet Bengt Andersson. Med tanke på att den nuvarande tunneln kostade 16 miljoner kronor, så har denna lösningen inte hamnat i första förslagsrummet. Istället ska man försöka att säkra läget för den nuvarande tunneln. Det var för drygt ett år sedan som järnvägstunneln högtidligen invigdes i Vinslöv. Men redan i oktober i fjol kom de första tecknen på att det var något fel på tunnelbygget. Det blev sättningar i vägen längs vägen under tunneln. Skadorna förvärrades och strax före påskhelgen fick all järnvägstrafik stängas av för att det fanns en uppenbar rasrisk. Efter några dagars stabiliseringsarbete kunde järnvägstrafiken återupptas, men med reducerad fart förbi tunneln. All biltrafik i tunneln har däremot varit avstängd sedan dess, vilket skapat stor irritation bland befolkningen i Vinslöv. Kommunen och entreprenören PEAB har enats om att sätta igång renoveringsarbetena. Frågan om vem som ska bekosta ombyggnaden får lösas senare. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.