Tykarpsgrottans turistframtid tas upp på möte

Att det finns nytt hopp för Tykarpsgrottan i Ignaberga och att turisterna åter ska släppas in i en av Skånes stora turistattraktioner, är att ta i. Det menar grottans ägare Bengt Svensson, som blev av med en viktig inkomstkälla då han tvingades stänga i höstas i brist på nödutgång.
Hässleholm • Publicerad 20 januari 2011
Foto: 

– Det är bestämt ett möte på länsstyrelsen den 31 januari. Det ska jag åka på. Jag tar inget för givet förrän jag har ett beslut i näven, men det är också min bröllopsdag så det hade varit en bra present.

Bengt Svensson berättar vidare att mötet har tillkommit på initiativ av projektcoachen Ulrika Forsgren Högman på Artcom. Länsstyrelsen anlitar henne till Leaderprojekten för landsbygdsutveckling.

Grottan stängdes i augusti. Ett beslut av räddningstjänsten och länsstyrelsen. Kravet för att fortsätta ta emot turister var att det byggdes en nödutgång.

– Det finns färdiga ritningar. Det skulle kosta två miljoner men de pengarna har jag inte själv.

Om det blir positivt besked kan grottan återöppnas tidigast till sommaren. På grund av fridlysta fladdermöss som har vinterkvarter i grottan kan jobbet påbörjas tidigast i april.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.