Annons

Unga konstnärer ställer ut

Masker och galna köttbullar har intagit kulturhusets utställningshall.
Hässleholm • Publicerad 31 januari 2009
Alice Nikolic-Kajrup visar sin mask.
Alice Nikolic-Kajrup visar sin mask.Foto: 
Unga kulturarbetare Ida Mellton har gjort en gitarr i papper. Bilder: Lasse Ottosson
Unga kulturarbetare Ida Mellton har gjort en gitarr i papper. Bilder: Lasse OttossonFoto: 
Teckning av Daniel Lönnbäck.
Teckning av Daniel Lönnbäck.Foto: 
Elevutställningen uppvisar kreativitet.
Elevutställningen uppvisar kreativitet.Foto: 

Det är de riktigt unga konstnärerna som intagit kulturens högborg i Hässleholm, kulturhusets utställningshall, under två veckor. På plats finns verk av 28 elever från musik- och kulturskolans kurser i serieteckning och bild.

- Det här är en del av vad de gjort. Eleverna är i åldern 8-18 år, har jobbat i olika tekniker och de har fritt fått tolka sina liv och sin omvärld genom bland annat serieteckningar. Det säger Ronnie Kronblad som är utställningsproducent och bildpedagog vid kulturskolan sedan ett halvt år.

Annons

- Fokus ligger på lek och lär, resultatet är inte det viktigaste men det är kreativa elever. Vissa av texterna i serierna är ganska samhällskritiska, andra berättar mest om barnens och ungdomarnas vardag.

- Uttrycken är många med inspiration från dagstidningar och galna idéer. Min insats har mycket handlat om att ge inspiration, påpekar Ronnie Kronblad.

- Tecknade serier utnyttjar som konstform den enkelhet som några få ord och tuschstreck representerar. Samtidigt kan en serieruta ge uttryck för djupa existentiella funderingar och unga människors fantasier med exempelvis monster på väg till skolan, döden som är trött på livet och köttbullar i deras eget universum.

- Bildgruppen har provat på alla möjliga tänkbara metoder och uttryckssätt. Resultatet blev de ansiktsmasker som hänger på väggarna.

Ida Mellton gjorde i stället en gitarr i papper, inspirerad av en kompis. Hon är intresserad av bild och konst, och tycker det är roligt att gå i kulturskolan, påpekar mamma Annika.

- Det är roligt med utställningen, säger Alice Nikolic-Kajrup. Därför att andra kan se vad jag gör, säger hon.

Utställningen har vernissage i eftermiddag. Josefine Bellan, kulturutvecklare i kulturhuset är imponerad över vad barnen åstadkommit.

- Det är första gången det producerats en utställning med eleverna och det är välkommet. Tidigare har det bara varit mindre elevutställningar i samband med olika aktiviteter.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons