Annons

Unga lider när folkhälsoarbete sparas bort

Det strategiska folkhälsoarbetet försvinner snart från kommunen, som ett led i stålbadets besparingar. Synd, tycker folkhälsostrategen Vidar Albinsson, som inte minst värnar de unga. ”Narkotikasituationen ska vi bara inte prata om.”
Hässleholm • Publicerad 15 oktober 2019
Att påverka utformningen av skolgårdar, när det gäller såväl yta som kvalitet och funktion, till gagn för unga, är en av Vidar Albinssons många uppgifter som folkhälsostrateg.
Att påverka utformningen av skolgårdar, när det gäller såväl yta som kvalitet och funktion, till gagn för unga, är en av Vidar Albinssons många uppgifter som folkhälsostrateg.Foto: Andreas Örwall Lovén

Folkhälsostrateg Vidar Albinsson bläddrar i ett häfte med statistik över jämställdheten i kommunen. På årsbasis tjänar männen i Hässleholm 71 000 kronor mer än kvinnorna och de tar endast ut en dryg fjärdedel av föräldrapenningdagarna.

– Det produceras mycket statistik i Sverige. På kommunal nivå ska statistiken omsättas till handling och leda till förändringar, säger Vidar Albinsson.

Annons

Han har påbörjat ett arbete med att ta fram en handlingsplan för jämställdhet, men frågan är hur långt han hinner. Hans tjänst ska sparas bort och uppsägningstiden löper till april, om han stannar så länge vill säga.

Intervjun ska inte handla om honom som person, det är han tydlig med. Han vill snarare belysa ett strukturellt problem. Folkhälsostrategerna i kommunerna blir nämligen allt färre i en tid när behovet av dem växer.

Varför behövs folkhälsostrateger?

– Nationella myndigheter ger stöd kring forskning, lagstiftning och metoder. Kommunerna är duktiga på individärende, som att utbilda elever eller utreda personer inom socialtjänsten. Men det behövs också folkhälsovetenskaplig kompetens för det hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande arbetet.

Folkhälsofrågorna återspeglas ”överallt”, som han säger. Pojkar klarar skolan sämre än tjejer. Grupper av befolkningen brottas med problem till följd av stress och brist på fysisk aktivitet. Bland den stora och växande gruppen utlandsfödda ser man utmaningar med bland annat vissa sedvänjor och användning av tobak och narkotika.

– Vi talar om att fler måste anställas för att ösa ur båten. Båten är sjukvården. Men ingen kollar om proppen sitter i. 90 procent av alla sjukdomar är påverkansbara.

Proppen som kan hindra inflödet är det förebyggande arbetet.

– Man har tagit bort fältsekreterarna och blir sedan förvånade över att ungdomar drar omkring och hittar på bus. Narkotikasituationen i Hässleholm ska vi bara inte prata om. Varför vill kriminella nätverk etablera sig här? Det finns naturligtvis en marknad.

Men proppen sitter som sagt inte i.

– Det finns långa köer till BUP (barn– och ungdomspsykiatrin) och fler psykologer behöver anställas. Men det finns ingen naturlag som säger att inflödet av patienter ska öka.

Annons

Vem ska överta dina uppgifter när du slutar?

– Det ska skötas ute på förvaltningarna, har någon sagt. Men där finns ingen folkhälsokompetens och inte heller tid för de här frågorna. Det blir inte bra när rörmokaren ska göra juristens jobb och tvärtom.

Hur mår du själv?

– Jag mår bra, kanske tack vare att min tjänst försvinner, ha ha. Det var kanske en spark jag behövde, efter 16 år på tjänsten. Förutsättningarna för att göra ett bra jobb har successivt försvunnit. Det har varit besparingar under flera år och det som nu kallas ”stålbadet” är bara slutklämmen.

Fakta

Vidars uppgifter just nu

Leder och sammankallar en arbetsgrupp kring jämställdhet.

Utreder hur förberedd organisationen är för barnrättslagen.

Övervakar aspekter i stadsplaneringen, till exempel gång– och cykelvägar till skolor och funktionsvarierades möjligheter att förflytta sig.

En del tid går till omvärldsbevakning, vad som sker på regional och nationell nivå kring folkhälsofrågor.

Andreas Lovén
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons