Annons

Unga ska forma sin egen fritid

Kultur- och fritidsförvaltningen går mot en nedskuren verksamhet nästa år, sett till budget. För att möta behoven av meningsfull fritid lanseras en app där unga både ska tycka till och kunna ta del av utbudet som finns.
Hässleholm • Publicerad 24 december 2019
Förvaltningschef Anders Rosengren och verksamhetsledare Markus Jensen (Mötesplats Ljungdala) arbetar med att ta fram nya former för ungas fritid, med hänsyn till spartiderna.
Förvaltningschef Anders Rosengren och verksamhetsledare Markus Jensen (Mötesplats Ljungdala) arbetar med att ta fram nya former för ungas fritid, med hänsyn till spartiderna.Foto: Andreas Örwall Lovén

Under början av nästa år inleds en process mot en samlad enhet för ungas fritid, som kommer att inkludera Mötesplats Ljungdala, Markan och kommunens fritidsgårdsverksamhet.

– Nya tankesätt, satsningar och prioriteringar ska väga upp delar av det bortfall i enhetens totala budget som åligger oss 2020, skriver Markus Jensen, verksamhetschef Mötesplats Ljungdala.

Annons

Under våren kommer det att lanseras en ”App för ungas fritid i Hässleholm”. I appen kommer alla unga som vill vara delaktiga i enhetens verksamhet få komma med idéer och tycka till, ibland få svara på frågor samt kunna söka pengar till projekt.

– Här kan unga även hitta all verksamhet och evenemang som dyker upp på olika ställen. Det ska även gå att hitta annan viktig och givande information som rör ungas liv, skriver Markus Jensen.

Kultur- och fritidsförvaltningen söker nu unga som skulle vilja vara med i en referensgrupp för utvecklingen av appen.

– Arbetet börjar direkt och det går bra att höra av sig omgående om man vill vara delaktig i arbetet.

En mobil verksamhet bestående av fem fritidsledare/coacher kommer i så stor utsträckning som möjligt att möta barn och ungdomar där de är, både på nätet och fysiskt. Några fasta lokaler i Hässleholms kransorter kommer bemannas på fasta tider, andra platser efter behov.

– Vi ser framför oss en fritidsgårdsbuss, pimpad av unga och bemannad av nyrekryterade personal, utgå från Kulturhuset och parkera på strategiska platser där man möter barn och unga i olika sammanhang, som idrottsanläggningar, badplatser, utanför skolor och vid evenemang.

Förvaltningen hoppas även på att kunna göra om bokbussen till en fritidsbuss, när bokbussverkamheten nu sparas bort.

– Även i arbetet med bussen söker vi ungas delaktighet. Har man intresse av inredning, design eller allmänt intresse kring fordon så är man välkommen att höra av sig.

Andreas LovénSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons