Annons

Upphittad fladdermusunge

IGNABERGA. Var lämnar man en upphittad fladdermusunge? Till Bengt Svensson, ägaren av Tykarpsgrottan, som ju är traktens vintertillhåll för hundratals fladdermöss. Han borde ju veta allt om fladdermöss, menade en dam i Attarp som kom med den lilla hjälplösa ungen, som nu fått ett fosterhem.
Hässleholm • Publicerad 11 augusti 2001

– Fladdermusungen hade klängt sig fast på ytterväggen till kvinnans hus och hängde så under några dagar. Men när det regnade och stormade häromnatten, så tog hon in den, berättar Bengt Svensson, som införskaffat mygglarver till ungen som redan fått ett namn, lilla Batie. – Min dotter Anna har döpt den efter en saga hon skrev för några år sedan om en fladdermusunge, lilla Batie, som flög bort från sin mamma och kom vilse i Tykarpsgrottan. Bengt Svensson har varit i kontakt med fladdermusexperten Rune Gerell, som gett lite råd och dåd om hur man föder upp små fladdermöss. – Den ville dock inte ha mygglarverna, men jag ska ge den kaffegrädde i kväll. Den är så liten att det är svårt att se munnen, men vi ska göra vad vi kan för att den ska överleva. Den måste äta upp sig för att få en fettreserv, eftersom den senare i höst ska gå i ide, berättar Bengt Svensson. Enligt honom ska man vara försiktig med att ta i fladdermöss. De kan nämligen bära på rabies, eller åtminstone fruktar forskarna det. Därför vill de att man lämnar in alla sjuka eller dödade fladdermöss till veterinären, så att de kan bli undersökta. Annas saga slutar lyckligt, förhoppningsvis kommer den riktiga Lilla Batie också att klara sig och förena sig med övriga fladdermöss i Tykarpsgrottan i höst. Och sen leva lycklig i alla sina dar... Den som är intresserad av att läsa Anna Svenssons saga och har tillgång till Internet kan finna den på Internet på adressen www.tykarpsgrottan.com/sv/cave.html. Ytterligare information om fladdermöss finns påwww.tykarpsgrottan.com/sv/bat.html. bo.erlandsson @kristianstadsbladet.se

Bo Erlandsson 0451-83050
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons