Uthyres: ponnyer

Många drömmer om att få ha en egen häst, men för de allra flesta stannar det vid just en dröm. Att kunna förverkliga den för hästintresserade barn var anledningen till att Jeanette Karlsson i Kialt utanför Vinslöv startade uthyrning av ponnyer.
Hässleholm • Publicerad 3 mars 2008
Elin och Emelie tar hjälp av mamma Anette när de ska välja hästar. BILD RONNIE SMITH
Elin och Emelie tar hjälp av mamma Anette när de ska välja hästar. BILD RONNIE SMITHFoto: 
Emelie Pettersson föll direkt för chokladbruna Ronja. BILD RONNIE SMITH
Emelie Pettersson föll direkt för chokladbruna Ronja. BILD RONNIE SMITHFoto: 
Man måste bekanta sig med varandra först. BILD RONNIE SMITH
Man måste bekanta sig med varandra först. BILD RONNIE SMITHFoto: 
Jeanette Karlsson visar up Popcorn för familjen Pettersson som ska hyra två hästar i sommar.
Jeanette Karlsson visar up Popcorn för familjen Pettersson som ska hyra två hästar i sommar.Foto: 
Kompis med Lufsen Blir det Lufsen som ska få bo hos Elin Pettersson i Näsum i sommar? BILD: RONNIE SMITH
Kompis med Lufsen Blir det Lufsen som ska få bo hos Elin Pettersson i Näsum i sommar? BILD: RONNIE SMITHFoto: 

Nu har Jeanette Karlsson och hennes familj tio hästar, nio för uthyrning, på Theodorstorps gård. Det är både A- och B-ponnyer, men även två fjordhästar som kan hyras under sommarveckorna.

- Vi hyr ut dem veckovis, från en vecka och framåt. Man ordnar själv med stallplats, hämtar hästen och tar med den hem. Först kommer familjen hit och tittar på hästarna, provar vilken som kan passa dem och sedan bokar vi in vilka veckor de vill hyra. Vi började så smått förra sommaren för att se om det fanns något intresse och vi har fått jättebra respons.

Att kunna hyra på det här sättet är än så länge inte så vanligt. Den här söndagsförmiddagen ska två familjer komma för att välja sina nya sommarkompisar. Familjen Pettersson från Näsum är först på plats och döttrarna Elin, sju år, och Emelie, tio år, faller direkt för Saga och Ronja.

Barnen borstar och kratsar hovarna på dem för att känna in om de trivs tillsammans. Hästarna njuter av uppmärksamheten och låter sig snällt ledas ut för att provridas.

- Jag har lagt ner mycket tid på att leta upp hästar som är snälla och barnvänliga, så att barnen kan pyssla med dem själva. Jag drömde själv om att få ha en häst som liten, men det var först i tonåren det blev verklighet. Jag hängde jämt i stallet, berättar Jeanette Karlsson. Hon är ridinstruktör, utbildad i Strömsholm och under våren och hösten håller hon i knatteridning på helgerna med gårdens hästar, för barn mellan tre och elva år. Jobbet som ridinstruktör innebar mycket jobb på kvällar och helger. Med familj och barn passade det inte i längden.

- Det är kul att nu kunna ta upp det som hobby igen och jag gör det här för barnen. Det är så många som är intresserade, men som inte har möjlighet att låna eller köpa en häst. Då startade jag med uthyrningen och många barn lever på detta jättelänge.

Ofta är hela familjen involverad. Det kan vara mormor och morfar som hyr till sina barnbarn eller föräldrar som hyr någon vecka som en födelsedagspresent.

Just känslan att få ta med hästen hem, tror hon är speciell för dem som hyr.

- För en del är det också ett bra sätt att prova innan man köper en egen.

Både Elin och Emelie är nybörjare sedan något år tillbaka, men väl ute på ridbanan sitter de tryggt i sadlarna på Saga och Ronja.

- Det här ska bli roligt, säger Emelie och ser minst sagt förväntansfull ut.

Karolina Alfredsson

044-18 55 69

karolina.alfredsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.