Utlåningen på biblioteket minskar med en procent

Utlåningen på Hässleholms bibliotek minskar, lite drygt en procent. Kommunen följer den nationella trenden, men mot strömmen går barn och ungdomar samt kommunens bokbuss.
Hässleholm • Publicerad 6 februari 2008

De yngre lånar mer böcker än någonsin. Det blev en ökning med 2,2 procent konstaterar kulturchef Torbjörn Nilsson.

- Det visar att den förstärkning av anslaget till barn- och ungdomsmedia, som utgått i form av statsbidrag, och den aktiva litteraturförmedlingen som bedrivs på bibliotek och skolor, haft en positiv verkan.

- Även bokbussen ökade med sju procent. Det är sannolikt genom flexibiliteten att flytta hållplatser efter behov.

Torbjörn Nilsson tror inte heller det är möjligt att öka läslusten utan att biblioteket uppdateras i takt med tiden och tar hjälp av en robot. Det vill säga en sorteringsmaskin som tar hand om böcker som återlämnas och att utlåningen blir automatiserad.

- På så vis frigörs personal som kan ägna sig åt och serva våra kunder.

- Det här visste vi redan då kulturhuset invigdes men då hade vi inte råd med sorteringsstationen, säger kulturnämndsordförande Åke Sundkvist. Han tror också det finns fler sätt att få tillbaka besökarna på huvudbiblioteket.

- Det är många som besöker vår tidningshörna. Flyttar man den till i anslutning till entrén så kan man öppna tidigare.

Strax under 400000 lån gjordes på huvudbiblioteket, de sex filialerna och på bokbussen under 2007. I statistiken ingår också utlåning av dvd-filmer och cd-skivor. Antalet lån per kommuninvånare blir åtta.

Antalet besökare vid huvudbiblioteket under 2007 var 239764, vilket är en minskning med 2418 jämfört med 2006.

Jan-Tuve Truedsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.