Annons

Vägverket miljonsatsar i Vankiva

HÄSSLEHOLM. Vägverket förbättrar framkomligheten i trafikplats Vankiva norr om Hässleholm, med att bygga två cirkulationsplatser för fyra miljoner kronor.
Hässleholm • Publicerad 31 augusti 2001

– Trafiken norrifrån ska med lock och pock ledas in på den rätta vägen, säger projektledaren Hans Svensson. – Från början var det inte tänkt att det skulle finnas några cirkulationsplatser där riksväg 21 och väg 117 möts. Men det har visat sig nödvändigt, bland annat för att förbättra miljön och trafiksäkerheten inne i Hässleholm. Det blir två cirkulationsplatser på 117, på vardera sidan om 21:an, förklarar Hans Svensson. Det viktigaste är att få bort onödig genomfartstrafik genom Hässleholm. – Vi har gjort mätningar och vet att tung trafik, trots skyltning i trafikplats Vankiva och trots fyra cirkulationsplatser fortsätter att köra rakt genom stan, och på 23:an nere i Sandåkra. Trots att man inte tjänar något varken i tid eller på drivmedel. – Nu ska den nya cirkulationsplatsen byggas så att trafiken naturligt leds upp på 21:an, för att sedan ta riksväg 23 vid Läreda trafikplats. När ”nålsögat” försvinner, den gamla påfarten har också varit snäv, följs detta av ytterligare en åtgärd. Vi tror inte det räcker för att ändra beteendet hos förarna, därför införs också förbud för tung trafik genom Hässleholm. Den andra cirkulationsplatsen på 117 norr om 21:an är ett önskemål från åkerierna. Vi har fått påstötningar och det blev aktuellt nu sedan mitträckena kom upp, säger Hans Svensson. – Den tunga trafiken österifrån och som ska vidare mot Markaryd på 117 har haft svårt att komma ut efter avfarten. Vi har fått uppgifter om att långtradare tidvis köat upp på 21: an, och när mitträcket nu finns där så har trafiken stoppats helt. –  Startsträckan är också längre för tung trafik men cirkulationsplatsen ska få den att rulla igång smidigare. Den 2 november skall åtgärderna vara klara. jan-tuve.truedsson @kristianstadsbladet.se

Av Jan-Tuve Truedsson 0451-830 50
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons