Annons

Vapentjuvar kan få två års fängelse

Kammaråklagare Bo Albrektsson yrkade på vardera två års fängelse för de båda männen 52 och 37 år gamla som är misstänkta för den stora vapenkuppen i Lilla Oberöd söder om Hässleholm den 5 augusti i år.
Hässleholm • Publicerad 19 september 2003

Vid inbrottet stals vapen maskiner och övrigt gods för över 600000 kronor. Rättegången mot en 51-årig man från Hörby och en 37-årig man från Ljungbyhed pågick hela torsdagen och avslutades inte förrän vid halv åttatiden på kvällen.

Det var den 5 augusti i år som det gjordes inbrott hos en vapensamlare och egen företagare i Lilla Oberöd. Trots att det fanns lösgående vakthundar på gården, så lyckades gärningsmännen låsa in hundarna. Inne i boningshuset lyckades gärningsmännen få upp ett stort vapenskåp och stjäla 26 vapen varav 16 var grova vapen som magnumrevolvrar, pistoler och jaktgevär.

Annons

De stulna vapnen värderas till en kvarts miljon kronor. En del av vapnen var riktiga rariteter.

Endast ett av de stulna vapnen, en pistol, har återfunnits i samband med husrannsakan hos en av de misstänkta gärningsmännen.

Från verkstaden på gården stals också en mängd verktyg och maskiner.

Drygt en vecka efter inbrottet gjorde polisen ett tillslag hemma hos den åtalade 51-åringen, sedan hans bil varit synlig i området både dagen före och i samband med inbrottet. En polispatrull hade kvällen före kommit förbi brottsplatsen och då antecknat bilnumret på 51-åringens bil.

En granne såg samma dag som brottet begicks en liknande bil med tillkopplat släp. Grannen ringde polisen vid 10-tiden på förmiddagen och anmälde att det troligtvis varit inbrott hos grannen, men polisen uppmanade honom att återkomma när grannen kom hem på kvällen. Vid husrannsakan hos 51-åringen fann polisen en mängd gods som kunde sättas i samband med inbrottet i Lilla Oberöd. Samma var förhållandet vid husrannsakan i den 37-årige mannens bostad i Ljungbyhed.

Hemma hos 51-åringen fanns ett stort släp som använts vid inbrottet. Det fanns däckspår och färgavskrap på släpet som stämde med de skador på ett staket som tjuvarna kört på i samband med den grova stölden.

Under hela förundersökningen och under rättegången förnekade de åtalade männen att de gjort sig skyldiga till den grova stölden. Att de hade stöldgods som kunde härledas till brottsplatsen hade männen olika förklaringar till.

Åklagaren menade i sin slutplädering att de båda åtalade vävt in sig i en härva av lögner och inte kommit med några uppgifter som varit trovärdiga. Åklagaren menade också att det fanns en rad faktorer som binder de båda männen till den grova stölden.

Tingsrätten meddelar dom i målet den 26 september, fram till dess ska de båda männen kvarbli i häkte.

Ewe Nilsson

Annons

0451-830 50

ewe.nilsson@kristianstadsbladet.se

HÄSSLEHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons