Vårdtagare kan spara mycket pengar

HÄSSLEHOLM. När den nya maxtaxan införs inom äldre- och handikappomsorgen i landets kommuner vid halvårsskiftet i år finns det några som är verkliga vinnare i det nya systemet. I det nuvarande systemet finns det personer med höga inkomster av pension eller kapital som fått betala upp till 17000 kronor i månaden för omsorgen. Med den nya maxtaxan blir den högsta avgiften som tas ut drygt 7000 kronor. Totalt beräknas den nya maxtaxan öka kostnaderna med sju miljoner kronor per år, fast det mesta av denna ökning får Hässleholms kommun tillbaka i form av statsbidrag.
Hässleholm • Publicerad 14 maj 2002

– I år innebär maxtaxan inga extra kostnader för kommunen eftersom statsbidraget täcker kostnaderna. Däremot kommer vi att begära en och en halv till två miljoner i extra anslag nästa års budget, säger omsorgschef Annika Winberg. De nya taxorna som ska tillämpas från den 1 juli i år är inte antagna av kommunfullmäktige i Hässleholm men enligt de förslag som lagts fram blir det en hel del justeringar av nuvarande taxor som berör äldre och handikappade. Det är inte enbart de mest välbärgade som gynnas av de nya taxorna, även de som bor i ordinärt eller särskilda boenden kan få nytta av maxtaxans effekter. När det gäller det så kallade förbehållsbeloppet, den summa som den enskilde har rätt att behålla av sina egna medel innan avgift får tas ut för hemtjänst, dagverksamhet, kommunal hälso- och sjukvård höjs från nuvarande 3451 kronor per månad till 4082 kronor. Omsorgstagare i de särskilda boendena får också lägre avgifter enligt det nya förslaget. Minskningen av avgiftskostnaderna blir cirka 5 procent. Viss förändring föreslås också i hemtjänsttaxan. Enligt den nuvarande taxan tas det ut 50 kronor per timma för de 25 första timmarna och sedan 25 kronor för de följande timmarna, men enligt det nya förslaget kostar alla hemtjänsttimmar 50 kronor. Men högsta avgiften för hemtjänstkostnaden är satt till 1516 kronor per månad. ewe.nilsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.